Celebra "App Immuni" își va face debutul luni după-amiază pe smartphone-urile a milioane de italieni, oferind posibilitatea de a urmări contactele celor infectați cu COVID-19. Chiar dacă unii politicieni din Forza Italia denunță că sunt deja "sub observația" aplicației, descărcată personal de pe sistemul lor Android, soneria va suna după prânz în cele patru regiuni care se pretează să o experimenteze în faza inițială: Liguria, Marche, Abruzzo și Puglia, scrie La Stampa, citată de Rador.

immuni appFoto: Hotnews

Guvernatorul Regiunii Puglia, Michele Emiliano, a explicat că "acum trebuie să înțelegem cum să punem imediat în carantină eventualele persoane infectate și contactele lor apropiate. Aplicația "Immuni" servește în acest scop. Dacă cineva sosește în Puglia, am putea să-i cerem amabilitatea, nu obligația, de a-și raporta propria prezență și să își amintească cu cine a intrat în contact".

Pe scurt, la ce ajută această aplicație? Statului, care poate face și prevenție, după cum spune Vittorio Colao: "Face ca îngrijirile de sănătate să fie mai puțin costisitoare și permite altei persoane să fie vindecată".

Și cum funcționează această tehnologie? În ultimele documente publicate de dezvoltatori, se explică că va urma modelul descentralizat al Google și Apple: datele colectate vor fi stocate pe dispozitive individuale și nu pe un server central; nu va urmări deplasările, ci doar contactele de proximitate între smartphone-uri; nu va fi obligatorie descărcarea sau utilizarea acesteia; datele colectate vor putea fi partajate numai cu autorizația proprietarului smartphone-ului; toate datele colectate și partajate cu serverul central (gestionat de compania Sogei), vor trebui șterse până în decembrie 2020.

Dar controversele cu privire la presupusul caracter invaziv al acestei aplicații sunt încă foarte aprinse și privesc, în mod evident, aspectul confidențialității, împărțind țara între pro și contra.