Spitalul Județean Suceava - care a fost focarul de coronavirus al României, cu sute de cadre medicale și pacienți infectați - a redevenit funcţional de luni pentru sectoare non-COVID, fiind internat primul pacient în Secţia de Chirurgie.

HotNews.roFoto: Hotnews

“Decizia s-a luat datorită necesităţilor actuale, adică creşterea importantă a fluxului de pacienţi cu alte patologii medicale decât cele COVID, faptul că s-au produs foarte multe decompensări în starea pacienţilor cu patologii cronice şi că spitalele de la nivelul judeţului nu mai fac faţă solicitărilor din partea pacienţilor cu urgenţe medico-chirurgicale (...) Intervenţiile chirurgicale cronice în continuare nu se vor face, vom interveni numai pentru intervenţiile medico-chirurgicale”, a explicat Anatolii Buzdugan, managerul Spitalului Judeţean Suceava.

Astfel, au fost redeschise secţiile de chirugie ale unităţii medicale, dar şi cardiologia şi nefrologia. Tot luni a fost internat şi tratat şi primul pacient non COVID, care avea angină pectorală instabilă şi infarct miocardic.

În ultimele 24 de ore au fost internate la SJU Suceava 33 de persoane diagnosticate cu COVID-19, iar alte 39 au fost externate, nefiind înregistrat niciun caz în rândul personalului medical, a anunţat, luni, Prefectura Suceava, potrivit Agerpres.

Sursa citată precizează că în SJU Suceava sunt internaţi, în prezent, 403 pacienţi, dintre care 168 de pacienţi COVID-19, 15 dintre aceştia fiind în Secţia ATI. La Spitalul Municipal Rădăuţi sunt internaţi 29 de pacienţi COVID-19 şi 23 de persoane suspecte de infecţie cu noul coronavirus.

În ceea ce priveşte situaţia celor şapte persoane infectate cu COVID-19 din cele două centre de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică din judeţ, acestea sunt internate, nefiind înregistrate alte probleme în aceste centre, susțin autoritățile.

Potrivit Prefecturii Suceava, în autoizolare la domiciliu sunt 4.422 de persoane, în carantină instituţionalizată cinci persoane, iar de sub incidenţa acestor măsuri au ieşit, până în prezent, 16.765 persoane, respectiv 3.102.

Până în prezent, în judeţul Suceava au fost făcute 20.474 de teste, iar conform situaţiei întocmite de DSP Suceava s-au vindecat 2.565 de persoane.

Reamintim că Spitalul Județean Suceava a fost condus timp de o lună de o echipă de medici militari, pentru a gestiona situația cazurilor de COVID, în condițiile în care sute de cadre medicale și pacienți s-au infectat, iar zeci de persoane decedate au fost raportate cu întârziare.

Conform datelor transmise luni de Grupul de Comunicare Strategică, la Suceava s-au înregistrat până acum 3.536 de cazuri de coronavairus. La nivel național, bilanțul îmbolnăvirilor a ajuns la 19.398.