Primele cazuri confirmate de Covid-19 în orașul american New York s-au produs în principal din cauza transmiterii necontrolate a virusului din Europa și în alte părți ale Statelor Unite, potrivit unui nou studiu de epidemiologie moleculară efectuat pe 84 de pacienți, potrivit Rador.

Coronavirus New YorkFoto: Braulio Jatar/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rezultatele, publicate în revista "Science", oferă dovezi limitate pentru a sprijini orice introducere directă a virusului din China, unde a apărut SARS-CoV-2. Primul caz SARS-CoV-2 în statul New York a fost identificat în oraşul New York pe 29 februarie. Cunoașterea traseului pe care l-a parcurs virusul pentru a ajunge acolo este esențială pentru evaluarea și proiectarea strategiilor de izolare eficientă.

Cercetătorii au profitat de secvențele SARS-CoV-2 colectate la Sistemul de Sănătate Mount Sinai până pe 18 martie, de la pacienți reprezentând 21 de cartiere din New York și din două orașe din comitatul vecin Westchester. Autorii au secvențiat 90 de genomi SARS-CoV-2 din 84 din cele peste 800 de cazuri Covid-19 confirmate pozitive și au analizat aceste secvențe împreună cu toate genoamele SARS-CoV-2 disponibile public la nivel mondial (mai mult de 2.000).

Rezultatele indică faptul că SARS-CoV-2 a intrat în New York prin intermediul mai multor introduceri independente, dar izolate, în principal din Europa și alte părți ale Statelor Unite. Cele mai multe dintre aceste cazuri par a fi asociate cu transmiterea netratată și posibilele expuneri legate de călătorii, spun autorii.

Foarte puține dintre cazuri au fost infectate cu un virus care părea să fi fost introdus din Asia, iar, în aceste cazuri, virusul a fost cel mai strâns legat de unele izolate virale din Seattle, Washington. Totodată, autorii au găsit dovezi că răspândirea timpurie a virusului în New York a fost susținută de transmiterea comunitară.

Datele acestora indică şi eficacitatea limitată a restricțiilor de călătorie într-un singur loc, odată ce au apărut deja mai multe introduceri ale virusului și transmiterea în comunitate. De asemenea, rezultatele subliniază nevoia de testare extinsă și continuă pentru a identifica grupuri de transmisie netratate în comunități.