Decizia autorităților din Marea Britanie de a abandona inițial testările pentru coronavirus și urmărirea contactelor persoanelor infectate a fost luată deoarece sistemul de sănătate ar fi putut face față la doar cinci cazuri pe săptămână, potrivit unor documente oficiale, relatează MSN.

NHS, Serviciul national de sanatate din Marea BritanieFoto: Mr Doomits / Alamy / Profimedia Images

Documente publicate de către Grupul de consiliere ştiinţifică pentru situaţii de urgenţă din Marea Britanie (SAGE) arată că testările și urmărirea contactelor au fost oprite fiindcă sistemele Serviciului de Sănătate Publică (PHE) din Anglia aveau dificultăți în a gestiona chiar și un număr mic de cazuri.

La o întâlnire din 18 februarie consilierii științifici au arătat că PHE poate face față testării și urmăririi contactelor a doar 5 cazuri de COVID-19 săptămânal, modelările sugerând că ar fi posibilă creșterea capacității la 50 de cazuri.

Consilierii au decis că este „rezonabil”să fie oprite testările deși erau conștienți că o asemenea decizie va „genera o reacție publică”.

„Când va avea loc transmiterea comunitară, urmărirea contactelor nu va mai fi utilă”

Hotărârea de a renunța la testarea celor care prezintă simptome asociate cu noul coronavirus este văzută acum drept una din cauzele principale pentru care Marea Britanie are cea mai ridicată rată a mortalității din Europa.

Încheierea testărilor de rutină în țară a avut loc în 12 martie, când premierul Boris Johnson a anunțat că oricine prezintă simptome ce pot avea legătură cu noul coronavirus ar trebui să stea acasă o săptămână. În acea zi autoritățile raportau 421 de noi cazuri.

Însă după ce virusul s-a răspândit necontrolat în luna martie, miniștrii au fost nevoiți să implementeze testări la nivel național, anunțând un plan de „cinci piloni” în 2 aprilie care a produs în cele din urmă un sistem de urmărire a contactelor săptămâna aceasta.

Un neajuns inițial disperat în capacitățile de testare și urmărire este detaliat în cele 51 de documente făcute publice vineri, printe ele fiind incluse stenogramele a 34 de ședințe care au avut loc între 22 ianuarie și 7 mai.

Acestea arată deciziile cruciale care au condus la decizia dezastruoasă de a se abandona testările. Transcrierea ședinței importante din 18 februarie arată concluzia SAGE: „Când va avea loc transmiterea comunitară în Regatul Unit, urmărirea contactelor nu va mai fi utilă”.

Două zile mai târziu oamenii de știință s-au pus de acord ca urmărirea contactelor să fie înteruptă.

„Unul dintre cele mai mari eșecuri din timpul vieții noastre”

Chris Wittey, consilierul medical şef al guvernului britanic, a sugerat în 5 martie că țara va abandona testările de rutină, în parte și fiindcă „probabilitatea de a evita o pandemie globală este aproape de zero”.

Jenny Harries, consilierul medical adjunct pentru Anglia, a pretins ulterior că abandonarea testărilor a fost o alegere de politică întrucât „vine un moment într-o pandemie în care nu există o intervenție corectă”.

Poziția consecventă a guvernului la momentul respectiv a fost că urmează recomandările științifice.

Însă Organizația Mondială a Sănătății afirma că țările nu efectuează suficiente testări pentru a izola cazurile. În același timp, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, îndemna țările să „testeze, testeze, testeze”.

În timp ce pandemia se răspândea în jurul lumii, Germania efectua 50.000 de teste zilnic în timp ce Marea Britanie reușea doar 5.000. Regatul Unit a înregistrat până în prezent peste 38.000 de decese, de patru ori mai multe decât Germania.

Fostul ministru al Sănătății britanic Jeremy Hunt a declarat că decizia de a abandona testările și urmărirea contactelor va fi privită drept una „dintre cele mai mari eșecuri în consilierea științifică a miniștrilor din timpul vieții noastre”.