Germania: Raport al unui înalt funcționar de stat, despre „giganticele pagube colaterale” cauzate de „Coronoia”

de Dani Rockhoff     HotNews.ro
Sâmbătă, 30 mai 2020, 20:43 Actualitate | Coronavirus


Stephan Kohn
Foto: Captura YouTube
Un raport devastator despre gestionarea de către guvernul german a crizei coronavirusului a făcut vâlvă săptămâna trecută. Autorul acestui raport, Stephan Kohn (57 de ani), înalt consilier guvernamental, a fost între timp suspendat din funcția deținută la Ministerul de Interne german. Kohn a declarat politica guvernului federal, în pandemia Covid-19, drept un dezastru. El scrie despre o „falsă alarmă globală”, despre stat ca „unul dintre cei mai mari producători de fake news” și despre faptul că, în loc să prevină decesele, măsurile luate provoacă mult mai multe victime, ca „pagube colaterale”.

Kohn a publicat raportul său asupra măsurilor Corona ca document oficial al unității „Protecția infrastructurii critice”, una dintre cele șase unități din departamentul „Managementul crizelor și protecția civilă”. Funcționarul de stat german (nivel A14) este referent de specialitate și conduce proiectul „Reînnoirea strategiei naționale KRITIS”, care se ocupă de infrastructuri critice în dificultate. După apariția publică a „Documentului 93”, Ministerul de Interne i-a dat lui Kohn „interdicție de exercitare a atribuțiilor de serviciu”.
 • Trimis și demis
Analiza gestionării crizei Corona a trimis-o Kohn în după-amiaza zilei de vineri, 23 mai, sub antetul ministerului. Ea a fost inițial adresată superiorilor săi și echipei de criză din Ministerul de Interne, fiind ulterior expediată și echipelor de criză din statele federale, ca fisier PDF. Sâmbăta trecută au apărut primele relatări în mass-media germană, cu preluări pe bloguri și rețelele de socializare. Documentul de 93 de pagini poate fi vizualizat aici.

Cât de explozivă este situația la MI-ul german o dovedește faptul că ministrul de Interne, Horst Seehofer (CSU), a menționat miercuri incidentul, în conferința de presă. El a spus că oricine își poate spune părerea, însă impresia generală care s-a creat a fost că opinia privată, împărtășită de acest funcționar, ar fi exprimat poziția oficială a Ministerului. Un purtător de cuvânt al acestuia afirmase, anterior, că interdicția de serviciu dată lui Kohn se referă la „scrierea sub antet al Ministerului Federal al Internelor”.

Însă Kohn pare a nu fi singur în cruciada sa împotriva „Coronoia” și a bâlbâielilor guvernului german - la începutul lunii mai, ministrul Sănătății, Jens Spahn, și cancelarul Angela Merkel greșiseră cu 11.000 de persoane „în sus”, numărul infectaților cu coronavirus, greșeală mărturisită la televiziunea de stat ARD și preluată în știrile presei online.

Iată ce scrie acum Bild.de, despre Kohn și profesorul Dr. med. Schirmacher, de la Clinica Universității din Heidelberg, care îl susține. „Documentul lui Stephan Kohn provoacă în prezent o reală agitație: în el se avertizează despre numeroase decese, din cauza măsurilor Corona luate de stat. Rezultatul: Kohn trebuie să renunțe la postul său la Ministerul de Interne! Însă el nu este singur, cu tezele sale, ci primește sprijin din partea prof. Peter Schirmacher - din cercul consilierilor lui Merkel!”
 • Alarmă falsă?
În raportul său, Stephan Kohn îl citează pe secretarul general al ONU, António Guterres, care în 10 aprilie vorbea despre un risc fundamental: „Punctele slabe și deficiențele de pregătire, care au fost evidențiate de această pandemie, oferă informații despre cum ar putea arăta un atac bio-terorist – iar deficiențele ar putea să crească acest risc”.

Concluzia lui Kohn: „Conform analizelor noastre, o deficiență gravă în Germania este lipsa unui sistem adecvat de analiză și evaluare a pericolelor în situații de criză.Fără o evaluare a riscului corectă, nu poate există o planificare adecvată și eficientă a măsurilor. Până acum, de fapt politicul a avut șansele mult reduse, de a lua decizii corecte.”

În rezumatul preliminar al analizei sale, autorul face câteva observații șocante: „Efectele observabile ale COVID-19 nu oferă dovezi suficiente că - din punct de vedere al efectelor asupra sănătății societății în ansamblu - este mai mult decât o alarmă falsă. Probabil că noul virus nu a prezentat în niciun moment un risc pentru populație, care să fi depășit nivelul normal (cifra comparativă este rata obișnuită de deces în Germania). În principal, Corona ucide oamenii care, statistic, mor anul acesta deoarece au ajuns la sfârșitul vieții, iar corpurile lor slăbite nu mai pot face față stresului zilnic aleatoriu (inclusiv cei aproximativ 150 de viruși știuți în prezent)”.

„Pericolul Covid-19 a fost supraestimat”, consideră Kohn, scriind că sunt „nu mai mult de 250.000 de decese cauzate de Covid-19 la nivel mondial într-un sfert de an, față de 1,5 milioane de decese în timpul valului de gripă 2017/2018”. „Pericolul este, evident, nu mai mare decât cel al multor altor virusuri. Avem, cel mai probabil, de-a face cu o alarmă falsă globală, care a rămas nedetectată mult timp”.

Faptul că presupusa alarmă falsă a rămas nedetectată timp de câteva săptămâni s-ar datora, în principal, următorului fapt: cadrul aplicabil pentru acțiunea echipei de criză și gestionarea crizelor într-o pandemie nu conține instrumente de detectare adecvate, care să declanșeze automat o alarmă și să inițieze încetarea imediată a măsurilor, de îndată ce fie un avertisment pandemic se dovedește a fi o falsă alarmă, fie se întrevede că daunele colaterale - și în special aspectele care distrug viața umană - amenință să devină mai mari decât aspectul sănătate”.
 • Gigantice daune colaterale
„Daunele colaterale (complet inutile) cauzate de criza Corona au devenit acum gigantice. O mare parte din aceste pagube vor deveni evidente doar în viitorul apropiat și îndepărtat. Acest lucru nu mai poate fi prevenit, ci doar limitat”, se scrie în raport.

„Rezistența sistemului global extrem de complex și puternic interdependent al infrastructurilor critice a scăzut. Societatea noastră trăiește acum cu o vulnerabilitate crescută și riscuri implicit mai mari, ale infrastructurilor vitale. Aceasta poate avea consecințe fatale, dacă apare o pandemie cu adevărat periculoasă, sau o altă amenințare”.

„Măsurile de protecție ordonate de stat, precum și diversele activități sociale și inițiative concepute inițial pentru a proteja împotriva daunelor colaterale, dar pierzându-și acum toate semnificațiile, sunt încă în mare măsură în vigoare. Este recomandat să fie ridicate complet și curând, pentru a proteja populația - în special în ce privește decesele suplimentare inutile - și pentru stabilizarea situației potențial precare, în infrastructurile critice”.

Deficitele și eșecurile în gestionarea crizelor au avut și consecința unei medieri incorecte a informațiilor, deci „s-a declanșat dezinformarea populației”. „Un reproș ar putea fi: Statul a fost, în criza Corona, unul dintre cei mai mari producători de știri false”, se mai arată în analiza echipei KM4, coordonată de Kohn.
 • Minus la operații
În 2018, în Germania au fost cca 17 milioane de spitalizări complete, iar cifra pacienților cu intervenție chirurgicală este, în medie, de 1,4 milioane de pacienți pe lună. În timpul restricțiilor cauzate de pandemia Corona, operațiiile au fost amânate sau anulate, din cauza limitării disponibilității spitalelor și a opțiunilor de tratament.

În martie și aprilie 2020, 90% din toate intervențiile chirurgicale necesare au fost amânate sau nu au fost efectuate, ceea ce înseamnă că 2,5 milioane de oameni nu au fost îngrijiți, că urmare a măsurilor guvernamentale de criză Corona. „Presupunerile experților variază de la cifre sub 5.000 și până la 125.000 de pacienți, care au murit deja sau vor muri din cauza operației amânate”, se scrie in raport.

Se mai evidențiază efectele negative ale structurilor de îngrijire întrerupte sau limitate de dispozițiile guvernamentale, în cazul tratamentului de cancer, accident vascular cerebral sau atac de cord.
 • Îngrijire, sinucideri, psihoze
Afectate au fost, de asemenea, calitatea asistenței medicale și îngrijirea persoanelor vârstnice sau cu deficiențe - în total cca 3,5 milioane, în Germania. Raportat la această cifră, „există o rată de deces suplimentară, estimată la încă 3.500 de morți”.

Se mai întrevede și creșterea numărului sinuciderilor (anterior, în medie, 9.000 pe an). Un motiv al acestei presupuse creșteri este deprecierea semnificativă, pe termen lung, a condițiilor de viață, ca răspuns la deprecierea economică. E un fapt care devin critic, pentru persoane instabile mental.

Închiderea frontierelor, reglementările de carantină, ca și interdicțiile de contact pot duce la psihoze, nevroze, angoase, tulburări obsesiv-compulsive, violență în familie, abuzuri asupra copiilor, ca și la un absenteism mai ridicat de la locul de muncă. Interdicțiile și limitele de contact (de ex. prin constrângerea de a purta măști de față) pot duce la tulburări de comunicare, neînțelegeri și neîncredere.

Autorul precizează că rezultatul acestei analize a fost verificat de KM 4 pentru a fi plauzibil științific și, în esență, nu contrazice datele și evaluările de risc transmise de Institutul Robert Koch (RKI). Acest institut fondat în 1891 își are sediul la Berlin, aparține Ministerului Sănătății și e principala autoritate guvernului federal, în domeniul supravegherii și prevenției bolilor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

29071 vizualizari

 • +1 (57 voturi)    
  ... (Sâmbătă, 30 mai 2020, 21:00)

  tirolez [utilizator]

  Dna DR loveste din nou. Dupa ce acum cateva saptamani distorsiona realitatea scriind mare in titlu miting de 10.000 de persoane la Munchen. Ca sa aflam din articol ca la mitingul de cateva sute de persoane o femeie(fara nume) a inceput sa urle in portavoce ca "saptamana viitoare" va aduce 10.000 de persoane. "Jurnalism" de inalta clasa.
  La fel ca si articolul de mai sus. "Inaltul" functionar de fapt nu mai are nicio functie si strugurii fiind un pic cam acri doreste sa iasa in evidenta. E fan al "succesului" suedez, presupun.
   #showComment#showComment
 • 0 (50 voturi)    
  Hmm (Sâmbătă, 30 mai 2020, 22:05)

  blablavertical [utilizator]

  au inceput nemtii sa ia exemplul Chinei.
  Poate ca zecile de mii de oameni care ies la proteste in Germania de o luna nu sunt chiar toti conspirationisti nebuni, spalati pe creier de Rusia, dupa cum incearca unii sa convinga. A NU se intelege de aici ca am afinitati rusofile.
 • -16 (26 voturi)    
  arestati l pe Bill Gates (Sâmbătă, 30 mai 2020, 22:06)

  TrickyWicky [utilizator]

  Si noii CEO schimbati recent din companiile mari
   #showComment#showComment
 • 0 (28 voturi)    
  Il angajeaza Trump (Sâmbătă, 30 mai 2020, 22:32)

  ptzw [utilizator]

  Si el vorbeste de fake news, virus hoax etc
 • -9 (23 voturi)    
  N-a fost in zadar (Sâmbătă, 30 mai 2020, 22:54)

  Setalcott [utilizator]

  Kovesi sa-i fie exemplu! Bine ca avem precedent la CEDO.
 • +9 (29 voturi)    
  Cum ar fi daca pamantul ar fi plat?1000 de pagini (Sâmbătă, 30 mai 2020, 23:20)

  V. Istina [utilizator]

  "Autorul precizează că rezultatul acestei analize a fost verificat de KM 4 pentru a fi plauzibil științific..."

  E frustrant sa vad ca o persoana ale carei texte le citeam de obicei cu interes, a ajuns sa scrie atat de "pe larg" despre o aberatie de 90 de pagini, de parca in administratia germana nu ar mai fi tacaniti, ori oameni cu convingeri... hm, stranii sa zicem. Dar totusi marea majoritate sunt oameni foarte sanatori la cap. Ca mai apar rapoarte din astea asa "plauzibil stiintifice"... e absolut firesc in definitiv. Intrebarea este, de ce scrieti dumneavoastra despre ele, ca si cum toate datele nu ar fi de deja cunoscute, cu o singura exceptie fata de acest "document": virusul e real, pandemia e reala si nu o poveste de "fake news global".

  Dezamagitor.
   #showComment#showComment
 • +7 (25 voturi)    
  sunt 2 tendinte clare evidente (Duminică, 31 mai 2020, 0:31)

  ..13 [utilizator]

  Oriunde in lume si in orice tara.

  Sunt unii care intrec orice masura - sa le spunem excesivii - si acestia se plaseaza fie in favoarea lasarii la liber a virusului, fie in partea cealalta - inchiderea totala. Depinde in mare masura de modul in care stiu sa administreze riscurile - unii sunt mai inclinati spre risc, altii mai conservatori - si de modului in care proceseaza informatiile noi - unii sunt extrem de inchistati, limitati, au nevoie de mult timp sa digere o informatie si altii mai deschisi la minte, mai flexibili.

  Din aceste ciocniri apar si diferentele semnificative de opinii.

  Unii inchisi la minte sunt oameni care au studii, sunt valorosi in activitatea lor zilnica dar care nu pot evolua intr-o situatie data spre noutate si poate si din aceste considerente sunt mai conservatori, mai retinuti la riscuri.

  Altii din contra, mai rapizi, mai flexibili, mai deschisi, mai comunicativi, mai predispusi sa riste, sa incerce.

  Din punctul meu de vedere este evident ca viitorul apartine celei de a doua categorii dar masa enorma de conservatori, si de analfabeti face ca progresul sa se nasca mai greu in unele parti decat in altele unde masa critica deschisa la nou se formeaza rapid.

  Asa si cu reactia in fata corona.
  Nu ma mira.

  Germania a luat masuri drastice, dar ceea ce a pus-o in fata a fost modul in care si-a tratat pacientii - nu mai insist pe acest subiect.

  Multuminta lui Merkel pe 1 Iunie RO iese din restrictii altfel dupa tata JK inca mai zaceam in zeama proprie inca vreo 3 luni de zile. NU MA MIR!

  Daca RO va continua sa isi aduca in fata oameni pe jumatate moriti, inflexibili, cu capcaitate relativ redusa de analiza si discernamant ,care nu pot lua decizii usor in situatii de incertitudine atunci ne ducem dreac la fund- pe mana noastra.
   #showComment
 • +9 (27 voturi)    
  Un retardat! Si i se alatura ceil ce sustin ideea! (Duminică, 31 mai 2020, 8:54)

  Mihai Vls [anonim]

  Ce alta boala a mai avut, recent, o asemenea rata a deceselor?!
  Gropile comune care au reaparut, oficial, in "civilizatia noastra avansata", dupa ce credeam ca sunt parte a unei istorii foarte indepartate, sinistre, sunt doar fake news si alea!
  Nu avem nici un raspuns real, palpabil, in fata acestei boli! Medicina este inca foarte rudimentara! Ne tot caznim cu medicamente care sa trateze simptomele si nu cauza!
  Cand vorbesc, sa se informeze!
  Singurul argument este ca "nu sunt dovezi"! Ba sunt dar nu le vad pentru ca-s cu ochii doar pe bani! Pe profitul pe care-l pierd! Nu are importanta pe cate cadavre calca!
   #showComment#showComment
 • -4 (22 voturi)    
  sa trimita politia gandirii (Duminică, 31 mai 2020, 13:54)

  hanu [utilizator]

  ca a scapat unul din rezervatie. How dare you!
   #showComment
 • +4 (6 voturi)    
  trebuie să înțelegi (Luni, 1 iunie 2020, 6:15)

  hdd [utilizator]

  Germania
  Acolo unde un angajat competent are suficient curaj să contrazică pe oricine atunci când e convins că are dreptate, fie acesta șeful lui, ministru, cancelar, CEO sau jurnalist.

  Întrebarea este DACĂ are dreptate.
  Atunci ar însemna ceva f aproape de teoria conspirației, deoarece contrazice linia guvernamentală general aprobată.

  Am ajuns la concluzia că nu are sens să încerc să conving oamenii pe acest forum. Fiecare cu ideea lui, gata să te înjure sau ridiculizeze basescian imediat ce deraiezi de la curentul neo-liberal (fără legătură cu partidul) & hipsteresc, pro-american.
  Fără așa multe date, fără așa multă analiză eu susțin această părere de la sfârșitul lui Februarie. Probabil sunt "biased" și văd doar știrile care îmi convin.

  Așa cum o fac și enoriașii covid-ului, care țipă rate ale mortalității egale cu Ebola și salvarea planetei prin lockdown total.

  Dar pentru o serie de oameni care gândesc cu capul lor, poate ar trebui sa mai luați încă o dată toate datele la analizat. Poate ar trebui să citiți cu mai multă atenție.

  Poate ăsta nu are dreptate. Poate nici eu nu am. Dar informați-vă corect și nu mai înghițiți tâmpenii cu polonicul,chiar (sau mai ales) dacă sunt servite se guvern.

  Personal, NU cred în marile teorii ale conspirației (aterizarea pe lună, 9/11, illuminati, etc). Cred că entropia este prea mare pentru a fi controlată de o singură entitate, oricare ar fi aceasta - vezi cazul George Floyd care a aprins o lume întreagă de la o filmare cu telefonul.

  Nici aici nu cred într-o conspirație. Cred însă într-un cluster fuck istoric, de proporție, undeva între Louis de Funes și Sylvester Stallone al tuturor guvernelor. Din toate punctele de vedere.

  Cred că organizarea socială actuală și-a atins limitele, deși o să mai dăinuie mult timp după ce noi nu vom mai fi. Și tocmai de aia prăbușirea întregului sistem va fi cu atât mai dramatică.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by