Spania va continua luni aprofundarea măsurilor de relaxare care vor permite unui procent de 70% din populaţie să meargă la restaurant şi la piscină, precum şi redeschiderea mai multor categorii de magazine, au anunţat joi autorităţile spaniole, informează AFP, citată de Agerpres.

Coronavirus Spania, relaxare restrictiiFoto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

"Evoluţia cifrelor este foarte bună", a apreciat directorul centrului de alertă medicală Fernando Simon în cadrul unei conferinţe de presă, în pofida unor "mici focare de contagiune foarte localizate" depistate la începutul relaxării măsurilor de izolare.

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 38 de decese şi 182 de noi cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus. Bilanţul total, care este revizuit în mod constant pentru a elimina duplicările, se ridică în prezent la 27.119 de decese şi 237.906 de cazuri de infectare confirmate prin testări.

Spania a început pe 11 mai o relaxare lentă, în mai multe faze, care ar urma să dureze până la sfârşitul lunii iunie. Noi regiuni din Spania vor putea trece luni în a doua fază a relaxării, care permite utilizarea piscinelor (limitat) şi a plajelor, unde va fi necesară menţinerea unei distanţe de cel puţin doi metri între persoane.

Întreaga Andaluzie şi regiunea Valencia, o mare parte din Catalonia, precum şi arhipelagurile Insulelor Baleare şi Canare vor putea trece la cea de-a doua fază, a anunţat ministerul sănătăţii de la Madrid.

Aproximativ 70% din spanioli vor beneficia de această nouă etapă, care prevede şi redeschiderea cinematografelor, teatrelor şi sălilor de concert la o treime din capacitatea normală, precum şi a centrelor comerciale cu 40% din public.

Noua etapă a măsurilor de relaxare va permite, de asemenea, posibilitatea de a mânca în interiorul restaurantelor şi nu doar pe terase. O treime din populaţie va rămâne în faza anterioară - fiecare fază durează cel puţin două săptămâni -, în special regiunile Madrid şi Barcelona, principalele centre de contaminare cu noul coronavirus din Spania.

Aproximativ 45.000 de persoane care locuiesc în insulele Canare şi Baleare vor trece la faza a treia, care autorizează, printre altele, redeschiderea discotecilor la o treime din capacitate.