Guvernul francez a anunţat joi redeschiderea barurilor, cafenelelor şi a restaurantelor cu anumite restricţii începând de pe 2 iunie, după două luni şi jumătate de închidere din cauza pandemiei de coronavirus, relatează AFP citată de Agerpres.

Coronavirus ParisFoto: Andreina Flores/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

Maximum zece persoane vor avea voie să stea la aceeaşi masă în unităţile de pe întreg teritoriul ţării, în timp ce la Paris vor putea redeschide numai terasele.

Prim-ministrul francez Edouard Philippe a anunţat şi ridicarea, tot de la 2 iunie, a restricţiei de circulaţie în afara unei raze de 100 km, datorită diminuării propagării pandemiei de coronavirus.

"De la 2 iunie se va pune capăt interdicţiei de deplasare", a precizat el. De asemenea, a spus el, Franţa este favorabilă redeschiderii frontierelor interne ale Europei de la 15 iunie, fără o perioadă de carantină de 14 zile pentru călători.

"Vom aplica reciprocitatea" dacă vor exista ţări care le impun carantina francezilor, a precizat el. În ceea ce priveşte frontierele externe ale UE, Parisul va evalua situaţia împreună cu partenerii săi pe 15 iunie şi "decizia va fi luată progresiv".

În context, prim-ministrul Edouard Philippe a declarat că aplicaţia pentru trasarea contacţilor bolnavilor de coronavirus va fi disponibilă de la 2 iunie. Aşa-numită aplicaţie "StopCovid" a fost aprobată miercuri seară de camera inferioară a parlamentului francez.