Preşedintele Klaus Iohannis i-a convocat joi la Cotroceni pe premierul Ludovic Orban, pe secretarul de stat Raed Arafat şi pe miniştrii de Interne, Educaţiei, Sănătăţii, Economiei, Apărării şi Justiţiei, pe tema gestionării pandemiei de coronavirus. Ședința are loc în contextul în care autoritățile au anunțat că de la 1 iunie ar putea fi luate noi măsuri de relaxare a restricțiilor, una dintre acestea fiind redeschiderea teraselor.

Klaus Iohannis, sedinta la Palatul CotroceniFoto: Presidency.ro

Conform Administrației prezidențiale, ședința va avea loc de la ora 13.00. La aceasta vor participa premierul Ludovic Orban, ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în MAI Raed Arafat.

Ședința are loc în contextul în care autoritățile au anunțat că de la 1 iunie ar putea fi luate noi măsuri de relaxare a restricțiilor, una dintre acestea fiind redeschiderea teraselor.

Președintele Klaus Iohannis spunea miercuri că va fi posibilă "ridicarea mai rapidă a cât mai multor restricții" dacă românii vor rămâne "vigilenți și responsabili".

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, marți, la B1 TV, că România se află pe o pantă descendentă în ceea ce privește evoluția infecțiilor cu coronavirus, iar la finalul acestei săptămâni autoritățile vor anunța cum au decurs primele două săptămâni de relaxare a restricțiilor și ce alte măsuri vor fi adoptate de la 1 iunie. El a subliniat că deocamdată precauția trebuie să fie cuvântul de ordine, iar dacă toate regulile vor fi respectate în perioada următoare, e posibil ca de la începutul lunii august românii să revină la o viață cvasi-normală. Printre noile măsuri de relaxare care vor fi introduse de la începutul lunii iunie, ministrul Sănătății a menționat redeschiderea teraselor.

Tot de la începutul lunii iunie, mai exact din 2 iunie, elevii din clasele a VIII-a și a XII-a pot merge la școală pentru a se pregăti pentru Evaluarea Națională și pentru Bacalaureat.

Numărul cazurilor de coronavirus a crescut miercuri la 18.594, după raportarea a 165 de cazuri noi. Bilanțul zilnic al îmbolnăvirilor se menține, pentru a doua zi, sub pragul de 200. De la debutul epidemiei, s-au vindecat 12.162 de persoane.