Bulgaria este nerăbdătoare să știe dacă vaccinul tradițional împotriva tuberculozei poate proteja în fața Covid-19: țara speră să vadă o nouă piață de desfacere pentru milioanele de doze de BCG produse anual, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mai multe studii sunt în curs în lume, în Astralia, Africa de Sud, Europa, Statele Unite, pentru a verifica ipoteza că acest vaccin centenar ar putea oferi protecție în fața noului coronavirus.

”Am știut de decenii că BCG are efecte benefice non-specifice”, a explicat în aprilie pentru AFP Camille Locht, directoarea de cercetare la Institutul Pasteur.

Bulgaria este interesată de această pistă din două motive: țara balcanică este un important producător al vaccinului antituberculoză și este, de asemenea, unul dintre statele care a menținut vaccinarea obligatorie când multe țări a abandonat ideea în favoarea unei prescripții țintite.

Din aprilie, premirul Boiko Borissov a rezervat o lungă vizită la compania Bul Bio, un laborator public care produce mai multe vaccinuri, inclusiv faimosul BCG, exportat în 140 de țări.

Bazându-se pe creșterea cererii la nivel internațional, acesta a anunțat finanțarea cu 10,4 milioane de leva (5,2 milioane de euro) pentru o nouă linie de producție care va permite companiei, cu baza la Sofia, să își dubleze producția de BCG, la 40 de milioane de doze.

”Din cauza profitabilității scăzute și a procesului complex de producție, există o presiune reală în aprovizionarea cu acest vaccin la nive global”, a asigurat Roumen Kofinov, directorul Bul Bio.

Laboratorul său este unul dintre cele 22 de fabrici de BCG din lume, potrivit unui studiu științific publicat în 2018 care listează doar trei producători în UE.

Bulgaria este de asemenea unul dintre cei patru furnizpri selectați de OMS - alături de India, Japonia și Danemarca - pentru a produce BCG pentru campaniile antituberculoză ale Națiunilor Unite în Africa și Asia.

Bul Bio deține 20% din această piață, potrivit lui Kofinov.

O reputație contruită pe o istorie lungă: dezvoltat de doi cercetători francezi, Albert Calmette și Camille Guérin, în 1921, BCG a dat naștere unor tupini secundare, inclusiv cea dată de Calmette profesorului bulgar Tochko Petrov în 1926, în scopul testării.

Producția bulgară de BCG a început cu adevărat în 1949 într-un laborator din Sofia, predecesorul actualului Bul Bio.

Obligatorie pentru nou-născuții bulgari din 1951, vaccinarea împotriva tuberculozei a făcut posibilă divizarea de 10 ori a numărului cazurilor în 30 de ani. Cu toate acestea, prevalența bolii este în continuare de două ori superioară mediei europene în această țară săracă a UE.

Din acest motiv, BCG rămâne obligatoriu pentru toți copiii în timp ce în multe țări din vest, precum în Franța din 2007, se limitează la persoanele expuse.

Țări precum Italia și Olanda nu au folosit niciodată vaccinarea generalizată împotriva tuberculozei.

OMS, precaută

”Suntem țara cu cele mai multe BCG-uri din lume”, cu patru infecții obligatorii înainte de vârsta adultă, spune directorul Institutului pentru boli contagioase din Sofia, Todor Kantardjiev.

”BCG generează o puternică stimulare imunitară”, a spus profesorul de imunologie Bogdan Petrunov.

Cu BCG, ”efectul infecțiilor bacteriene sau virale sunt reduse”, a spus dr. Valentina Guerguinova.

În așteptarea unui tratament specific sau a unui vaccin împotriva noului coronavirus, comunitatea științifică este prudentă cu privire la puterea protectoare a BCG împotriva Covid-19. OMS a spus pe 12 aprilie că niciun studiu nu a adus dovezi.

Dar Bulgaria ar vrea să creadă că vaccinul a protejat populația țării de șocul epidemic. Țara a introdus carantina la mijlocul lui martie, cu foarte puține cazuri detectate, țara a avut doar 2.460 de cazuri de Covid-19 și 133 de decese până în acest moment.