Numărul cazurilor de coronavirus în lume a depășit joi 5,8 milioane, în timp ce s-au recuperat aproape 2,5 milioane și au murit peste 360.000 de oameni din cauza Covid-19, potrivit centralizării de pe Worldometeres. În timp ce Europa a dezvăluit un plan excepțional de relansare a economiei care s-a prăbușit, la fel ca cea a întregii lumi, din cauza pandemiei, iar unele state își gândesc planul pentru sezonul estival, SUA au depășit 100.000 de decese, iar America Latină devine noul epicentru al pandemiei.

Coronavirus PeruFoto: Sergi Rugrand / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Cele mai importante informații despre coronavirus în lume, LIVETEXT:

00.24:

Spania va continua luni aprofundarea măsurilor de relaxare care vor permite unui procent de 70% din populaţie să meargă la restaurant şi la piscină, precum şi redeschiderea mai multor categorii de magazine, au anunţat joi autorităţile spaniole.

22.22:

Gruparea extremistă Statul Islamic a afirmat, într-o înregistrare audio dată publicităţii joi, că pandemia de COVID-19 este pedeapsa lui Dumnezeu pentru statele occidentale.

22.08: Germania se alătură Franței, Belgiei și Italiei și suspendă studiile clinice legate de folosirea medicamentului anti-malarie, hidroxiclorochina, în tratamentul pentru Covid-19, scrie Reuters, citând presa locală.

21.22: Măsurile de carantină impuse de epidemia de coronavirus vor fi relaxate începând de săptămâna viitoare, a anunțat joi premierul Boris Johnson, anunț ce vine pe fondul unui val de indignare generat de comportamentul consilierului său care a încălcat regulile privind deplasările.

Astfel, în Anglia vor fi permise întâlnirile de până la 6 persoane, în aer liber, iar școlile vor începe să fie redeschise gradual, scrie Reuters.

20.53: Regizorul Martin Scorsese dezvăluie că a fost încercat de anxietate în perioada de carantină

20.10: Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a aunțat și el că restaurantele și cafenelele vor fi deschise de la iunie, transmite Reuters. În același timp, vor fi ridicate restricțiile de călătorie în afara orașului.

20.07: Guvernul francez a anunţat joi redeschiderea barurilor, cafenelelor şi a restaurantelor cu anumite restricţii începând de pe 2 iunie, după două luni şi jumătate de închidere din cauza pandemiei de coronavirus, relatează AFP citată de Agerpres.

Maximum zece persoane vor avea voie să stea la aceeaşi masă în unităţile de pe întreg teritoriul ţării, în timp ce la Paris vor putea redeschide numai terasele. Prim-ministrul francez Edouard Philippe a anunţat şi ridicarea, tot de la 2 iunie, a restricţiei de circulaţie în afara unei raze de 100 km, datorită diminuării propagării pandemiei de coronavirus.

20.00: Croația și-a redeschis frontierele pentru 10 state UE. România nu se află pe listă

19.51:

Pisica Papille, prima felină din Franța depistată pozitiv pentru coronavirus, s-a vindecat

18.38: Premierul francez Edouard Philippe a anunțat joi că aplicația StopCovid va fi funcțională începând cu 2 iunie. Legea care permite utiizarea cotroversatei aplicații pentru a depisat rapid contacții unie persoane infectate a fost adoptată ieri de parlamentul de la Paris.

18.16: În Brazilia,90% dintre suporterii se opun reluării meciurilor de fotbal din cauza riscurilor privind epidemia de coronavirus.

16.50:

Actrița Marion Cotillard a avut o formă ușoară de infecție cu coronavirus

16.29: Poliția britanică admite cu jumătate de gură: Consilierul premierului, Dominic Cummings, ar fi comis o ”încălcare minoră” a regulilor privind carantina

15:48Ungaria redeschide piscinele, cinematografele și teatrele în aer liber, cu măsuri stricte de distanțare socială

15.05: Italienii sărbătoresc ieșirea din carantină cu înghețată. ”Il gelato”, libertatea regăsită a italienilor, după luni de carantină

14.30: Situaţia cazurilor de COVID-19 în statele vecine României

12.15: Coreea de Sud reintroduce măsuri stricte de distanțare socială după o nouă creștere a numărului zilnic de cazuri

11.40:Coronavirusul a ucis peste 175.000 în Europa

11.30: Coronavirus SUA: Cazinourile din Las Vegas se redeschid treptat începând cu 4 iunie

11.15: Numărul deceselor în Rusia a ajuns la 4.142, după ce joi au fost raportate 172 noi decese în 24 de ore. Numărul infecțiilor a crescut cu 8.371 la 379.051.

09.40:Bulgaria pariază pe vaccinul împotriva tuberculozei în fața coronavirusului

08.15: Coronavirusul ar fi putut da naștere ”generației restricțiilor / Tinerii ar putea rămâne marcați pentru întreaga viață profesională (OIM)

07.30: Coreea de Sud a raportat cel mai mare bilanț zilnic al noilor infecții în 53 de zile, aducând avertismente cu privire la reluarea restricțiilor de distanțare socială, relatează Guardian.

Centrul pentru controlul bolilor și prevenție din Coreea de Sud a raportat joi 79 de noi infecții, 67 dintre ele fiind în zona metropolitană Seul.

07.15: Paşaport de vacanță. Cu cât se apropie mai mult data de 3 iunie, ziua în care ar putea fi permise călătoriile între regiunile italiene, cu atât crește presiunea pe care regiunile, destinaţii tradiționale ale turiştilor din Italia, fac presiuni asupra guvernului pentru a găsi soluţii care să protejeze zonele cu o rată mică de contagiune. Astfel, Sardinia și Sicilia cer un pașaport de sănătate pentru a-i proteja atât pe turişti, cât și pe gazde, scrie ilsole24ore, potrivit Rador.

05.50: Brazilia a depășit 25.500 de decese și 410.000 de cazuri.

01.05:Medicamentul care ar putea provoca „o eroare catastrofală” coronavirusului

-------------------

Într-o perioadă în care Asia pare să fie pe drumul cel bun spre o ieșire din criză, situația se înrăutățește în America de Sud.

Răspândirea coronavirusului se extinde și accelerează în Brazilia, Peru și Chile, subliniază Organizația Mondială a Sănătății.

Primul deces a fost anunțat în SUA la sfârșitul lui februarie. Acum țara a înregistrat peste 100.000 de decese și 1,7 milioane de cazuri. Raportat la aproape 330 de milioane de locuitori, bilanțul american este clar sub nivelul realității, potrivit experților, dar oricum mai scăzut decât în multe state europene.

Comisia Europeană a dezvăluit miercuri un plan excepțional de redresare de 750 de miliarde de euro.

Conform planului prezentat miercuri, Comisia Europeană ar dori să mobilizeze o sumă totală de 750 de miliarde de euro, dintre care 500 de miliarde de euro sub formă de ajutoare nerambursabile şi 250 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Italia și Spania, afectate grav de pandemie, sunt principalii beneficiari ai planului european de recuperare, au declarat surse europene pentru AFP.

Dintr-un total de 750 de miliarde de euro de subvenții și împrumuturi combinate, Italia este așteptată să recupereze 172,754 miliarde de euro, Spania 140,446 miliarde de euro, iar Franța doar 38,772 miliarde de euro.

România va primi și ea 33 de miliarde de euro din cei 750 de miliarde de euro prevăzuți în Planul de redresare propus miercuri de Comisia Europeană pentru combaterea pandemiei de COVID-19.

Hidroxiclorochina

Guvernele din Belgia și Italia au urmat exemplul Franței și au interzis utilizarea hidroxiclorochinei împotriva infecției cu Covid-19, în condițiile în care președintele american Donald Trump mărturisea recent că și-a administrat preventiv acest medicament împotriva malariei. O măsură similiară a fost anunțată și de Marea Britanie, potrivit Reuters.

Decizia guvernelor europene vine după ce luni Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că a suspendat „temporar” studiile clinice cu hidroxiclorochină pe care le realiza cu parteneri din mai multe țări, ca măsură de precauție.

Vineri, jurnalul medical The Lancet a publicat un studiu care aprecia drept ineficientă sau chiar dăunătoare utilizarea clorochininei sau a derivatelor sale precum hidroxiclorochina împotriva Covid-19.

Citește și: