Guvernul spaniol a transmis miercuri că planul de redresare după criza sanitară în valoare de 750 de miliarde de euro reprezintă un bun punct de plecare pentru viitoare negocieri, informează Reuters.

Coronavirus Spania, relaxare restrictiiFoto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Într-o declarație de presă, guvernul de la Madrid a salutat propunerea, precizând că aceasta corespunde cererilor multor spanioli.

Potrivit Reuters, Spania, una dintre cele mai afectate țări UE de pandemia de coronavirus, ar urma să primească peste 140 de miliarde de euro din acest fond, dintre care 77 de miliarde sub formă de granturi, iar 63 de miliarde sub formă de împrumuturi.

Comisia Europeană plănuiește să propună un fond de redresare de 750 de miliarde de euro pentru a face față crizei economice din UE provocată de pandemia de coronavirus, a anunțat miercuri pe Twitter comisarul Afacerilor economice, Paolo Gentiloni.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut miercuri europenilor să ”lase deoparte prejudecătile” și să sprijine planul ei de recuperare de 750 de miliarde de euro, în timpul unui discurs adresat eurodeputaților, relatează AFP. Acest plan suscită reticența unor state membre - Olanda, Danemarca, Austria, Suedia - care preferă să sprijine economia UE doar prin împrumuturi, nu și cu subvenții, în timp ce von der Leyen propune un plan care le implică pe ambele.

Din cele 750 de miliarde de euro, 500 de miliarde vor fi distribuite sub forma de granturi - o sumă recomandată în proiectul franco-german -, iar 250 de miliarde sub formă de împrumuturi, potrivit unei persoane familiare cu propunerea. Italia și Spania, afectate grav de pandemie, sunt principalii beneficiari ai planului european de recuperare, au declarat surse europene pentru AFP.

Dintr-un total de 750 de miliarde de euro de subvenții și împrumuturi combinate, Italia este așteptată să recupereze 172,754 miliarde de euro, Spania 140,446 miliarde de euro, iar Franța doar 38,772 miliarde de euro.