Ultima țară din Europa care a detectat un caz de coronavirus și prima țară care s-a declarat liberă de coronavirus, Muntenegru intenționează să joace cartea siguranței sanitare pentru a încuraja turiștii să revină pe plajele sale spectaculoase, relatează AFP.

MuntenegruFoto: Pixabay.com

Muntenegru, care nu a mai raportat o nouă contaminare domestică de pe 5 mai, a spus că nu mai are niciun caz activ de coronavirus. Operatorii de turism au venit imediat cu imagini înfățișând apa albastră și plajele somptuoase, precum și peisajele montane din ”prima destinație din Europa fără corona”.

”Siguranța este ceea ce caută mai mult oamenii”, a spus Ana Nives Radovic, director al Asociației de turism în Kotor, pentru AFP. Orașul medieval, listat în patrimoniul Unesco, o destinație preferată printre pasionații de croaziere se vinde prin faptul că nu a avut niciun caz de coronavirus.

În Muntenegru, țară cu aproximativ 630.000 de locuitori, au fost confirmate 324 de cazuri, dintre care 315 au fost declarate vindecate, iar 9 au murit.

”Oamenii vor o destinație unde să se poată simți în siguranță, încrezători că nu li se va întâmpla nimic rău”, a spus Radovic.

Natasa Spiric-Smiljanic, directoare a două hoteluri, confirmă că a luat deja măsuri draconice, implementând noi standarde de igienă și în materie de distanțare socială.

”Sunt aproape sigur că primii noștri clienți vor fi regionali, din Muntenegru, țări precum Iugoslavia, Albania”, a spus Kai Dieckmann, director al luxosului hotel Regent Porto Montenegro.

”Vara aceasta va fi foarte diferit față de vara trecută”, a mai spus acesta.

”Vecinii” au reprezentat atunci doar o treime dintre turiști.