Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, marți, la B1 TV, că România se află pe o pantă descendentă în ceea ce privește evoluția infecțiilor cu coronavirus, iar la finalul acestei săptămâni autoritățile vor anunța cum au decurs primele două săptămâni de relaxare a restricțiilor și ce alte măsuri vor fi adoptate de la 1 iunie, a declarat marți seară la B1 TV ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. El a subliniat că deocamdată precauția trebuie să fie cuvântul de ordine, iar dacă toate regulile vor fi respectate în perioada următoare, e posibil ca de la începutul lunii august românii să revină la o viață cvasi-normală.

Nelu TataruFoto: AGERPRES

„E clar că suntem pe panta descendentă, avem un număr mai mic de cazuri noi, avem un număr de peste 11.000 de vindecați, din cei peste 18.000 de infectați. Avem, în acest moment, sub 200 de cazuri în terapie intensivă”, a spus ministrul Sănătății în cadrul Știrilor B1 TV, conform B1.ro.

„Dacă ne referim la relaxare, am trecut două weekenduri cu aceste măsuri de relaxare și astăzi au cam trecut cele zece zile în care gestionam urmările primului weekend, în care senzația de libertate a fost un pic exagerată. Suntem într-un moment în care, dacă păstrăm același trend, ne putem gândi, de la 1 iunie, la un al doilea set de relaxări”, a spus Nelu Tătaru.

Printre noile măsuri de relaxare care vor fi introduse de la începutul lunii iunie, ministrul Sănătății a menționat redeschiderea teraselor.

„La sfârșitul acestei săptămâni vom avea și evaluarea acestei prime perioade de 14 zile de relaxare și vom putea spune și măsurile de relaxare care vin de la 1 iunie. Deocamdată, știm destul de sigur că vom redeschide terasele. Pot fi mai multe măsuri, dar evaluarea se va face la sfârșitul acestei săptămâni”.

„Ține doar de noi ce se va întâmpla în următoarea periodată. Evaluarea noastră, la 14 zile, ne-a arătat că putem merge la un nou val de relaxări, dar asta nu înseamnă că terminăm cu precauția. Precauția trebuie să rămână, păstrăm aceeași distanțare socială. (...) Este vorba despre distanțarea între persoane, nu între grupuri.

De aceea, recomandările noastre vor fi și, ca măsuri de precauție, acele programări și la terase, dar și la viitoarele deschideri ale restaurantelor... vor fi cu programare, nu vor fi locuri de așteptare, aglomerări. Sunt măsuri pe care dacă le respectăm, vor urma și alte relaxări și, la un moment dat, vom renunța și la aceste precauții, dar gradual, progresiv. (...) Dacă lucrurile decurg normal, din 15 iunie ne gândim să deschidem și plajele”, a explicat ministrul, adăugând că autoritățile contează pe spiritul civic și responsabilitatea fiecărui cetățean în parte, mai ales în contextul în care populația a trecut prin două luni de restricții”.

„Noi vrem să mergem pe o pantă descendentă, ca pentru sfârșitul lunii iulie - începutul lui august să avem o viață cvasi-normală. (...) În măsura în care respectăm aceste precauții, putem să ne permitem, în timp, și alte relaxări”, a spus în final Nelu Tătaru.