Ungaria, Slovacia şi Cehia îşi vor redeschide, începând de la miezul nopţii de marţi spre miercuri, frontierele comune pentru cetăţenii acestor state, cu anumite condiţii, a anunţat marţi şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto, într-un comunicat.

Coronavirus CehiaFoto: CTK / Alamy / Profimedia

Mai exact, ungurii, slovacii şi cehii vor putea trece frontiera pentru deplasări de cel mult 48 de ore, fără a mai fi supuşi carantinei obligatorii în contextul pandemiei, notează Agerpres citând Reuters.

Dacă cineva va depăşi cele 48 de ore de şedere, va putea reveni în ţară doar condiţionat de un test negativ la coronavirus sau de intrarea în carantină timp de 14 zile.

Totodată, cetăţenii ungari vor putea călători în Cehia prin Slovacia, dar nu vor putea reveni pe acelaşi traseu, ci vor trebui să facă un ocol prin Austria, a precizat Szijjarto.

Aceeaşi condiţie li se aplică şi cehilor care revin în ţară din Ungaria.

Ungaria şi-a redeschis luni dimineaţă frontiera de sud pentru cetăţenii sârbi.

La Praga, premierul Andrei Babis a informat pe Twitter că Ungaria s-a alăturat acordului intervenit între Cehia şi Slovacia privind libera circulaţie, pentru deplasări limitate la 48 de ore, potrivit agenției DPA.

Marți, Babis a anunțat și el că Republica Cehă a şi Slovacia îşi vor deschide miercuri frontiera comună pentru persoanele care călătoresc în cealaltă ţară timp de maximum 48 de ore. „Acest lucru va fi posibil fără teste sau carantină”, a precizat el într-o postare pe Twitter.