​​Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București anunță că va face plângere penală împotriva Direcției de Sănătate Publică din Capitală din cauză că, deși la Centrul Rezidential de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Dependente Berceni au fost depistați pozitiv cu coronavirus 47 de rezidenți și 28 de angajati, DSP București a declarat că nu are posibilitatea să testeze persoanele din centru. Este vorba despre 479 de persoane (246 de angajati și 233 de beneficiari). Potrivit prevederilor legale, DSP are obligația să testeze angajații centrului de două ori pe lună, iar rezidenții trebuie testați la apariția simptomelor sau a unui caz de infectare cu virusul.

Camin de batraniFoto: BURGER/PHANIE / Shutterstock Editorial / Profimedia

75 de persoane - rezidenți și angajați ai unui cămin de bătrâni din sectorul 4 al Capitalei - sunt infectate cu coronavirus, a anunțat luni Direcția de Sănătate Publică. Potrivit DSP București, focarul din căminul de bătrâni a izbucnit din cauză că "nu au fost instituite, de către personalul medico-sanitar și administrativ, toate măsurile care să prevină apariția sau răspândirea de boli transmisibile (neefectuarea dezinfecției terminale prin nebulizare, nu au fost stabilite spații special amenajate pentru echiparea/dezechiparea personalului angajat, nu au fost actualizate procedurile specifice)". DSP a amendat conducerea căminului cu 20.000 de lei "pentru neinstituirea și neaplicarea de către personalul medico-sanitar și administrativ a măsurilor care să prevină apariția sau răspândirea de boli transmisibile".

"După ce a așteptat timp de 3 zile ca DSP să efectueze testarea celor din Centrul Rezidențial din Berceni, pentru a urgenta procedura și pentru a suplini lipsa de reacție a DSP, DGASMB a efectuat testarea prin resurse interne deși, potrivit legislatiei în vigoare, personalul centrelor rezidențiale trebuie testat de către DSP, de două ori pe lună, iar beneficiarii trebuiau testați la apariția primului caz sau a simptomelor", afirmă reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București.

Potrivit DGASMB, testarea celor 479 de persoane (personal și beneficiari) s-a efectuat vineri și sâmbătă, dupa ce un beneficiar al centrului a fost internat în spital pentru o afecțiune acută, moment în care a fost depistat pozitiv la infectarea cu noul coronavirus.

"În prezent, toți beneficiarii și angajații care au fost depistați pozitivi sunt asimptomatici și au fost internați, în funcție de patologiile asociate, la spitalele Colentina, Victor Babeș, Marius Nasta, Monza și spitalul de la institutul 'Ana Aslan' din Otopeni", arată reprezentanții DGASMB.

La Centrul Rezidențial de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Dependente – Berceni au fost întreprinse masuri de siguranță sanitară, respectiv autoizolarea personalului la locul de muncă, revizuirea protocoalelor de siguranță medicală și decontaminarea incintelor cu substanțe puternic virucide, mai precizează reprezentanții Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București.

Citește și: