Executivul central din Germania a intrat în conflict cu unele guverne regionale privind momentul și gradul de relaxare a distanțării sociale, aliații cancelarului Angela Merkel avertizând că eliminarea acestora riscă să provoace un al doilea val al pandemiei de COVID-19, relatează Reuters.

Proteste in GermaniaFoto: Captura YouTube

Cearta a izbucnit după ce Bodo Ramelow, premierul statului Turingia, a declarat că ar elimina regulile privind purtarea măștilor de protecție și distanțarea socială, susținând în schimb aplicarea unor măsuri localizate în zonele care înregistrează cazuri de infecție.

Cele 16 state federale din Germania stabilesc majoritatea regulilor care guvernează viața cotidiană în țară.

Deși propunerea lui Ramelow e în linie cu planul guvernului central de a redeschide gradual economia și a răspunde rapid unor noi focare prin carantine locale, oficialii se tem că diluarea mesajului ar putea submina disciplina publică.

Mai multe proteste au avut loc în Germania, participanții cerând ridicarea mai rapidă a măsurilor de carantină.

„Sub nicio formă nu trebuie să lăsăm impresia că pandemia s-a încheiat”, a avertizat pe Twitter ministrul Sănătății german, Jens Spahn, adăugând că distanțarea socială, igiena și purtatul măștilor de protecție îngreunează răspândirea virusului.

Numărul de noi infecții a scăzut abrupt în țară în cursul ultimei luni, fiind permisă redeschiderea magazinelor, barurilor, restaurantelor și bisericilor, cu menținerea în vigoare a regulilor de distanțare socială și continuarea muncii de acasă pentru mulți germani.

Guvernul german intenționează să extindă măsurile de distanțare fizică până la 5 iulie, estimând că pandemia de COVID-19 ar începe din nou „foarte repede” în absența măsurilor de precauție, potrivit unui document obținut de AFP.

Însă unele state germane nu sunt de acord cu planul guvernului condus de Angela Merkel, poziția Saxoniei fiind apropiată de cea a Turingiei învecinate, în timp ce autoritățile din Bavaria se opun unei redeschideri ample.

Autoritățile sunt nevoite să găsească un punct de echilibru între dorința de a redeschide societatea și îngrijorările legate de sănătatea publică, o singură ceremonie religioasă din 10 mai în centrul financiar Frankfurt cauzând 107 noi infecții.