Oficiali italieni vor crearea unei armate de 60.000 de „asistenți civici” voluntari care să le reamintească oamenilor de nevoia respectării distanțării sociale pentru combaterea pandemiei pe măsură ce țara iese din carantină, anunță The Local.

Bergamo ItaliaFoto: Profimedia Images

Corpul de voluntari, ideea ministrului afacerilor regionale, Francesco Boccia, și a primarului orașului Bari, Antonio Decaro, ar urma să își recruteze membrii din rândul pensionarilor și a șomerilor.

Agenția de Protecție Civilă italiană, responsabilă de gestionarea diferiților voluntari care ajută la combaterea pandemiei de COVID-19 care a cauzat aproape 33.000 de decese în Italia, ar urma să se ocupe și de recrutarea „asistenților civici”.

Aceștia ar urma să răspundă întrebărilor cetățenilor și să le reamintească de regulile de distanțare socială sau a nevoii de a purta măști de protecție în zone aglomerate precum plajele, parcurile sau străzile orașelor. Voluntarii nu ar avea însă dreptul de a aplica sancțiuni.

Decaro a declarat luni că o parte din potențialii voluntari au ajutat deja cu „livrarea de alimente și medicamente celor care nu pot ieși din case în timpul crizei”, adăugând că „în această nouă fază ei vor asista cu controlul accesului în parcuri sau piețe, numărând numărul de persoane care intră sau pleacă, sau vor explica regulile de acces pe plaje când acestea se redeschid”.

Unele autorități au anunțat că salută ideea de a primi mai mult ajutor pe măsură ce se confruntă cu nevoia de a controla mulțimile care vor să iasă la baruri, cafenele sau plaje după aproape două luni de carantină.

Alții însă au criticat ideea.

„Cum să ne așteptăm ca 60.000 de oameni găsiți cine știe pe unde și instruiți cine știe cum să se plimbe prin Italia spunându-le italienilor ce să facă pe baza unor reguli pe care nimeni nu le înțelege?”, a scris pe Twitter Carlo Calenda, liderul partidului Azione.

„Este normal și legitim într-o țară democratică?”, s-a întrebat și Giordano Masini, membru al partidului pro-european Piu Europa, adăugând că Italia are nevoie de mai mulți profesioniști capabili.

„Avem nevoie de doctori, asistente medicale, asistenți sociali, profesori, oameni educați”, a declarat Masini.