Grecia a făcut luni încă un pas spre întoarcerea spre normalitate, reluând legăturile cu feribotul spre insule și permițând restaurantelor, cafenelelor și barurilor să se redeschidă, notează Guardian.

Plaja Alimos din Grecia după redeschidereFoto: Xinhua/Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia

Decizia, menită să repornească industria turistică a țării înainte ca hotelurile să se redeschidă și ele, pe 15 iunie, vine după aproape 3 luni după ce autoritățile le-au forțat să oprească activitatea.

Sectorul de yahting repornește și el, în condițiile în care guvernul elen deschide gradual activitatea, hotelurile urmând să poată primi oaspeți de la jumătatea lunii viitoare, iar zborurile internaționale vor ajunge în destinațiile principale începând cu 1 iulie.

În această țară atât de dependentă de turism – unul din cinci greci lucrează în acest sector ce acoperă aproape un sfert din PIB – autoritățile sunt extrem de dornice de a profita de faptul că țara a gestionat bine epidemia pentru a salva restul sezonului de vacanțe.

Redeschiderea frontierelor vine și cu riscuri.

Deși are mai puțin de 3.000 de cazuri de coronavirus și doar 172 de decese până acum, apar totuși întrebări privind capacitatea serviciilor de sănătate rudimentare de pe insule în gestionarea oricărui focar al epidemiei. Până acum, în mod absolut remarcabil, insulele grecești au fost ferite de coronavirus.