Aproximativ 30.000 de români vor fi testați pentru a se vedea gradul de imunizare la coronavirus, după faza de maxim a epidemiei - secretar de stat

de Redactia     HotNews.ro
Duminică, 24 mai 2020, 22:45 Actualitate | Coronavirus


Testare medicala de laborator
Foto: Pixabay.com
Aproximativ 30.000 de români vor fi testați pentru a calcula gradul de imunizare a populației, iar această testare serologică va avea loc după faza de maxim a epidemiei de coronavirus, a declarat duminică seară secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan.

"Vom testa populația să vedem ce procent s-a infectat cu coronavirus, pe vârste, pe regiuni. Există mai multe formule de eșantionare", a declarat la Digi 24 secretarul de stat Horațiu Moldovan.

El a precizat că Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) va decide cum se va face această testare, care va avea loc după faza de maxim a epidemiei, pentru că în etapa în care încă se înregistrează cazuri nu se pot obține rezultate relevante.

Secretarul de stat a spus că INSP va conduce această testare, iar Ministerul Sănătății va pune la dispoziție infrastructura necesară.

"Probabil vor fi testate 30.000 de persoane, pe eșantioane de vârstă, ca să vedem câți s-au imunizat la Covid-19", a arătat Horațiu Moldovan.

El a adăugat că recent au apărut teste rapide mult mai exacte, aprobate de OMS, care vor fi folosite și în România, pentru a reduce cât mai mult marja de eroare.

Secretarul de stat consideră că România are o capacitate bună de testare - între 9.000 și 11.000 de teste pentru Covid-19 pe zi - și că nu este nevoie de mai mult de 15.000 de teste pe zi.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 368.482 de teste, conform datelor transmise duminică de Grupul de comunicare strategică.

Despre testarea serologică la nivel național a vorbit și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, care a spus în 10 mai că aceasta ar urma să înceapă după 1 iunie. Nelu Tătaru afirma la Europa FM că poate fi o testare doar pentru anticorpi, adică se vor folosi teste serologice, sau o testare combinată cu cele moleculare care se fac în prezent.

Ce sunt testele serologice

Testele serologice evidențiază anticorpii specifici SARS-CoV-2 de tip IgM si IgG. Prezența anticorpilor specifici de tip IgM sau titrul de anticorpi specifici tip IgG din faza de covalescență de ≥4 ori mai mare comparativ cu titrul identificat în faza acută pot fi utilizate drept criteriu de diagnostic pentru pacienții suspecți de infecție SARS-CoV-2 cu rezultate negative la testele de detecție a acizilor nucleici virali, potrivit Comisiei de Microbiologie Medicală a Ministreului Sănătății.

Detecția anticorpilor specifici anti SARS CoV2 de tip IgM (suportul răspunsului imun primar) va permite evidențierea infecțiilor acute, însă cu un interval timp de latență (minim 7 zile postinfecție), față de detecția acidului nucleic viral.

Testele serologice trebuie realizate numai cu teste validate, cu sensibilitate și specificitate foarte ridicată, care să limiteze rezultatele fals negative și fals pozitive.

Testele serologice vor avea relevanță în special post-epidemic pentru evaluarea seroprevalenței infecției în populația generală (IgG) și a infecțiilor asimptomatice, ca și pentru evaluarea persistenței imunității postinfecție naturală. În context pandemic, testele serologice s-ar putea utiliza la externarea pacienților considerați vindecați, eventual după autoizolare/carantinare, în paralel cu testele de detecție ale ARN viral, testare care ar completa profilul epidemiologic, detectând seroconversia în paralel cu clearence-ul viral, se mai arată în document.

Înlocuirea testelor de diagnostic molecular cu teste rapide de detecție a anticorpilor nu este recomandată, deoarece un test negativ poate induce o falsă senzație de siguranță la pacienți infectați datorită apariției tardive a seroconversiei. De asemenea, testele pozitive care indică prezența IgM ar trebui confirmate cu testele de RT-PCR; un test IgM pozitiv poate apare și la persoane vindecate, ceea ce limitează foarte mult utilitatea acestei metode pentru diagnosticul infecției și limitarea transmiterii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7515 vizualizari

 • +3 (11 voturi)    
  Hmmm (Luni, 25 mai 2020, 7:19)

  Ciprian1979c [utilizator]

  Pe 29 aprilie a fost vârful: in jur de 7720 activi! Acum sunt 5500 si peste 11000 de vindecati! Până acum vreo 10 zile aveam in jur de 20 de morți pe zi, acum sunt in jur de 10 (acești morți, dati de ei, asa cum i au dat, doar ca au fost infectati – chiar Moldovan zicea ca 80% dintre ei, nu mai trăiau mai mult de cateva zile) ! de Iar ne vrajesc ca nu a fost vârful?!
  • -1 (9 voturi)    
   . (Luni, 25 mai 2020, 8:52)

   VictorasTractoras [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

   Dacă voi credeți că ăsta a fost vârful, va meritați soarta.
   Ăsta e primul val. Sa vedeți la toamnă-iarnă ce va fi!
   • +4 (4 voturi)    
    Ce va fi la iarna (Luni, 25 mai 2020, 10:11)

    adi_69 [utilizator] i-a raspuns lui VictorasTractoras

    nu va fi al doilea val, ci va sublinia caracterul sezonier al acestei infectii.
    • +1 (1 vot)    
     ... (Luni, 25 mai 2020, 12:43)

     VictorasTractoras [utilizator] i-a raspuns lui adi_69

     Deci mai multe valuri, nu? :)
   • -4 (4 voturi)    
    Ai un doctorat in biologie? (Luni, 25 mai 2020, 10:38)

    Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui VictorasTractoras

    Sunt 50-50 șanse sa mai fie un val la toamnă, asta spun toti oamenii de meserie! De obicei, virusul suferă mutatii vara si astea il fac mai suportabil iarna viitoare - repet, asta zic oamenii rationali, de meserie! Cei din ministerul sănătății și afiliații nu ti vor zice decât "prăpăd", ca e in interesul lor sa aiba spitale goale, inclusiv de cei cu alte boli, ca vorba aia ''timpul trece, leafa merge". Cred ca acum două săptămâni ai fi spus ca "o sa vedem noi pe 25 mai, ca va fi sfârșitul lumii", esti genul!
    PS Si daca mai vine un "prăpăd" la toamnă, Moldovan se referă la momentul de acum, la vârful ăsta, care a fost pe 29 aprilie! Nu spune nimeni asta pentru că le e frică că vom ieși toți să ne "pupăm" de bucurie! Nici autoritățile, nici presa, nici ipohondrii, pesimisti din nascare care îmi dau minus!
    • +2 (2 voturi)    
     :) (Luni, 25 mai 2020, 12:27)

     VictorasTractoras [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

     Nu vreau sa intru in polemici. Spun doar ca ma documentez pe tema asta de inainte ca Wuhan sa apara la stirile de la ora 19 din Romania, de dinainte sa aiba numele de acum.
     Ti-ai pune viata la bataie pentru un pariu? Cam asa se pune problema acum.
  • -7 (11 voturi)    
   Vârful (Luni, 25 mai 2020, 10:05)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

   Vârful va fi atins când se vor fi terminat de sifonat fondurile UE, Moldovan, Tătaru, Arafat, Cercel - toți știu asta prea bine, de aceea și întrețin această psihoză demnă de o diktatură medical-politică. Măcar de-a r i niște medici, nu miște gargaragii care si-au făcut carieră prin studiourile tv.
  • -3 (3 voturi)    
   Cea mai mare vrajeala (Luni, 25 mai 2020, 10:23)

   adi_69 [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

   a fost cu cele 4 scenarii de actiune, functie de numarul de infectari, in care s-au luat in calcul numarul total de infectari, nu cazurile active. Scenariul 4, cel mai aplocaliptic, nu s-a justificat deoarece niciodata nu am avut 10000 de cazuri active. Asa pe numarul total de cazuri putem fi in scenariul 4 si peste 7 ani, cu 3 cazuri active pe trimestru.
   Si fix din punct de vedere sanitar a fost o mare eroare acest scenariu 4. Un numar imens de spitale "generaliste" - de obicei alea mai rasarite, judetene si municipal - au fost declarate spitale suport, care sa interneze doar pacienti cu COVID. Si in toata aceasta perioada marea lor majoritate au stat ocupate maxim 10-20 % cu cazuri COVID (si alea asimptomatice sau simptome usoare(, iar toti ceilalti pacienti, cu alte boli, in situatiea mult mai serioase, au fost obligati sa stea sa sufere si sa li se agraveze boala acasa.
   Cei ce au luat hotararea asta trebuie sa raspunda, candva.
  • +1 (1 vot)    
   Sunt mai multe virfuri (Luni, 25 mai 2020, 12:20)

   Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui Ciprian1979c

   Depinde la ce cantitate te uiti: infectati, morti, bolnavi... poti avea mai multe virfuri. Nu e prea clar ce se intelege prin virf. Dupa virf, aia e mai clar...
 • -3 (9 voturi)    
  Cum (Luni, 25 mai 2020, 8:24)

  robyzs [utilizator]

  Cum vor alege persoanele testate? vor fi prioritare persoanele din PNL cum se testeaza saptamanal primarul iesean Mihai Chirica? fost PSDist dar acum este PNList? Sau ca Flutur din Suceava care era testat preferential in foi fiind trecut ca doctor?

  PNL a pierdut increderea populatiei, unii spun ca PNL este PSD in galben.
 • +6 (6 voturi)    
  Testara celor 30.000 (Luni, 25 mai 2020, 9:14)

  Theros [utilizator]

  Pentru a nu mai face greseli doresc sa fac urmatoarele clarificari:
  În contextul pandemiei de coronavirus, o sintagmă și-a făcut apariția, iar ea a devenit curentă în exprimarea de zi cu zi. Este vorba despre ”distanțarea fizica”si necesară pentru a încerca limitarea răspândirii infecției cu noul coronavirus si nu repetam nu este vorba de "DISTANTAREA SOCIALA" pentru ca nu numai eu dar si reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății ne transmit că folosirea acestei sintagme este o grava gresala.!!

  Totul pornește de la întrebarea dacă se intelege ce inseamna ”distanțare socială” si ce inseamna ”distanțare fizică”. Măsurile restrictive impun in mod evident distanțarea fizică!! Oamenii trebuie să socializeze, într-o astfel de perioadă.

  „Distanţarea socială poate fi şi între clase, diferenţele de trai, evoluţie, social şi distanţa fizică impusă de distanţa de protecţie. E acelaşi lucru, raportat la paza de coronavirus.

  Distanțarea socială este, astfel, folosită greșit, avertizează reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății, în urma concluziilor care au fost trase de la începutul pandemieide coronavirus.
  • +2 (6 voturi)    
   In Romania e invers (Luni, 25 mai 2020, 9:59)

   Mica Sirena careia i-a tras-o Vasile Roaita [utilizator] i-a raspuns lui Theros

   Noi ne distantam social, stand aproape fizic. Evident, apelam la sintagma "libertate incalcata" cand nu putem face asta in trenuri, magazine, etc.
  • -1 (5 voturi)    
   Atentie "apa e umeda". (Luni, 25 mai 2020, 10:13)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui Theros

   Cunosc genul de om ca tine. Strict literal, ai dreptate. Totodata crezi ca restul sunt prosti si ai nevoie constanta sa arati lumii ca tu esti cel destept corectandu-i pe altii. Cauta despre asta pe Google, o sa gasesti lucruri interesante.

   Daca ne zice OMS sa ne distantam social, suntem atat de prosti incat nu mai socializam nici macar pe online. Gresit, eu cred ca oamenii in marea lor majoritate inteleg nuantele astea, ca or mai fi si unii care beau clor, asta e alta poveste.
   • -1 (1 vot)    
    Despre testarea celor 30.000 (Luni, 25 mai 2020, 10:54)

    Theros [utilizator] i-a raspuns lui clint

    Bai libric vasile esti asa de limtat si simt nevoia sa-ti dedeic acest catren:"
    Nu-i vorbi, că te repede,
    Prostului despre prostie:
    Dinafară nu te crede,
    Dinăuntru nu se ştie."
 • -1 (7 voturi)    
  La scandalul Firea - Cercel (Luni, 25 mai 2020, 9:47)

  adi_69 [utilizator]

  de acum vreo 2 luni pe tema testarii esantionate in Bucuresti, INSP "si-a bagat piciorul in gips" spunand ca nu are capacitatea de determinare a unui esantion. E de porc daca acum se baga.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by