Doi bărbaţi care au avut divergenţe cu măicuţele de la Mănăstirea Jieţ din judeţul Hunedoara, după ce le-au atras atenţia că încalcă legea ţinând slujba religioasă în biserică, au fost agresaţi de un bărbat de la mănăstire care a susținut că este bodyguard. În imaginile apărute pe Facebook se poate vedea cum un bărbat intră în biserică și le întreabă pe măicuţe de ce ţin slujba în biserică, încălcând legea. La un moment dat, este scos cu forţa din mănăstire, în timp ce celălalt filma.

Scandalul a avut loc la Mănăstirea Jieț.

În imaginile postate pe Facebook se poate vedea cum un bărbat intră în biserică, în timpul ce altul filmează. În biserică se desfășura o slujbă la care asistau mai multe persoane, fără ca vreuna să poarte mască de protecție. Bărbatul deschide ușa și îi reproșează măicuței care îi iese în cale că sunt interzise slujbele în biserică în perioada stării de alertă. Imediat, din biserică iese un bărbat, care i se adresează: "Nu ai ce să cauți aici, dă-i drumul de aici".

Cel care continua să le spună că nu au voie să organizeze slujbe în biserică este împins apoi pe scări de bărbatul care continuă să îl agreseze și care la un moment dat îi spune că este bodyguardul mănăstirii.

Potrivit Inspectoratului de Poliţie Județean Hunedoara, stareţa Mănăstirii Jieţ a sesizat Poliţia că în lăcaşul de cult a avut loc un scandal provocat de doi bărbați.

”Poliţia Petrila a fost sesizată de către stareţa unei mănăstiri din Valea Jiului cu privire la faptul că în timpul slujbei religioase, doi bărbaţi din municipiul Petroşani în vârstă de 36 şi 47 de ani au avut divergenţe cu călugărițele mănăstirii. Reprezentanta mănăstirii a precizat că enoriaşi au încercat să îi calmeze pe cei doi şi au cerut să le facă linişte şi să părăsească incinta, dar aceştia au adresat injurii şi ameninţări personalului mănăstirii, fapt care i-a determinat pe enoriaşi să îi scoată cu forţa din incinta mănăstirii”, spun reprezentanții Poliției în comunicatul de presă, potrivit News.ro.

Poliția mai susține că enoriaşii care au participat la slujbă nu au putut fi identificaţi pentru că au plecat până la sosirea echipajului de Poliţie.

”Enoriaşii care au participat la slujbă nu a putut fi identificaţi, întrucât până la sosirea echipajului de Poliţie, aceştia au plecat de la faţa locului iar călugării nu le cunoşteau identitatea. În cauză se vor efectua cercetări cu privire la comiterea infracţiunii de tulburare a ordinii şi liniştii publice”, mai arată sursa citată.

Cei doi bărbaţi agresaţi s-au prezentat apoi la Unitatea de Primiri Urgențe Petroşani.

”Ulterior, poliţiştii au fost sesizaţi de Spitalul de Urgenţă Petroşani că la Unitatea de Primiri Urgenţe s-au prezentat două persoane care au declarat că au fost victime ale unor agresiuni. Cei doi au relatat faptul că ar fi fost agresaţi de către enoriaşii participanţi la slujbă, la mănăstirea situată pe raza oraşului Petrila”, se mai arată în comunicat.

În acest caz, poliţiştii fac cercetări pentru loviri sau alte violenţe.

Regulile privind accesul în biserici și desfășurarea slujbelor:

  • Accesul credincioșilor în lăcașul de cult și în locurile unde se organizează slujbe cu caracter privat se va face limitat, astfel încât să fie asigurată o suprafață de minimum 4 metri pătrați pentru fiecare persoană și o distanță de minimum 2 metri între persoane
  • Nu se va permite accesul credincioșilor care prezintă simptome de infecție respiratorie (tuse, strănut, rinoree)
  • La intrarea în lăcașul de cult sau în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat persoanele sunt obligate să își dezinfecteze mâinile cu dezinfectant pe bază de alcool pus la dispoziție de organizatorii evenimentului religios
  • Se vor plasa, în loc vizibil, anunțuri scrise privind regulile de distanțare fizică și cele de acces în lăcașurile de cult și în locațiile unde se desfășoară slujbe cu caracter privat.
  • Activitățile religioase în interiorul lăcașului de cult și în locațiile unde se organizează slujbe cu caracter privat se desfășoară cu participarea unui număr de maximum 16 persoane
  • În interiorul lăcașelor de cult și în locațiile unde se desfășoară slujbe cu caracter privat este obligatorie purtarea măștii
  • Slujbele care se vor oficia de către personalul de cult în aer liber se vor desfășura cu menținerea distanței de 1,5 metri între persoane
  • Slujbele religioase desfășurate în spații publice, în exteriorul lăcașurilor de cult, nu sunt considerate adunări publice

Măsuri sanitare:

  • În cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult care intră în contact cu credincioșii, acestea se vor dezinfecta după fiecare utilizare
  • Se vor dezinfecta periodic, o dată la 4 ore, obiectele sau suprafețele frecvent atinse (de exemplu, mânerele ușilor, balustrade, scaune).

Aceste măsuri sunt prevăzute de Ordinul comun al ministrului Sănătății și al ministrului Afacerilor Interne pentru aprobarea regulilor privind accesul în lăcașurile de cult, distanța minimă de siguranță și măsuri sanitare specifice pentru desfășurarea activităților religioase pe durata stării de alertă. Ordinul a fost publicat vineri în Monitorul Oficial.