Un focar de coronavirus a fost depistat la o fabrică de înghețată din Alba, unde 27 de angajați au fost diagnosticați cu COVID-19. Până acum au fost testate 64 de persoane, iar alte 200 urmează să facă testele, au anunțat reprezentanții Direcției de Sănătate Publică. Ei spun că principala cauză a izbucnirii focarului este că angajații nu au purtat echipament de protecție, deși au primit.

HotNews.roFoto: Hotnews

Direcția de Sănătate Publică Alba a anunțat că aceste cazuri au fost descoperite la un operator economic din județ, fără a preciza despre ce companie este vorba.

Potrivit unor surse citate de ziarulunirea.ro, este vorba despre fabrica de înghețată Alpin 57 Lux din Sebeș.

Directorul DSP Alba, Alexandru Sinea, a declarat, la Digi 24, că 27 de angajați au fost confirmați cu coronavirus, fiind contacți ai unui alt caz. El a precizat că până acum au fost testați 64 de angajați, iar alți 200 urmează să facă duminică testele pentru coronavirus.

"Sunt angajati ai unui operator economic și provin din mai mute localități (...) Principala cauză este nepurtarea echipamentului de protecție, deși angajatorul le-a pus la dispoziție", a spus directorul DSP Alba.

Direcția de Sănătate Publică a anunțat, printr-un comunicat de presă, că a făcut două anchete - una epidemiologică și una a inspectorilor sanitari, asa cum prevede legislația.

Conform sursei citate, angajații cu COVID au fost transportați la spitale, iar activitatea companiei a fost suspendată până la finalizarea anchetelor și a acțiunilor de igienizare generală și dezinfecție în unitate.

DSP Alba a mai transmis că fabrica a fost amendată cu 10.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor igienico-sanitare.

"Totodată, specialiștii epidemiologi au stabilit ca principală cauză a infectărilor nepurtarea echipamentelor de protecție de către angajații unității, deși angajatorul le-a pus la dispoziție și au fost instruiți în acest sens. Rugăm populația să evite panica, specialiștii iau ca de fiecare dată măsuri ferme și imediate având ca scop protejarea sănătății publice", adaugă sursa citată.

Alpin57Lux este o fabrică românească, înfiinţată în urmă cu peste două decenii de omul de afaceri Ioan Istrate şi vândută în 2016 către grupul leton Food Union pentru circa 15 milioane de euro. Ioan Istrate a rămas acţionar minoritar (30%) în firmă. Food Union este cea mai mare companie producătoare de lactate din Letonia.