Încă opt persoane de la Spitalul de Neurochirurgie din Iași - cinci pacienți și trei cadre medicale - au fost confirmate cu coronavirus. Numărul celor infectaţi ajunge la 36.

Covid 19Foto: Perspektiva

Managerul Spitalului de Neurochirurgie din Iaşi, dr. Lucian Eva, a declarat că au făcut teste pentru coronavirus aproximativ 360 de cadre medicale și pacienți internați la unitatea medicală, potrivit Agerpres. Duminică au fost confirmate alte 8 cazuri de COVID-19. Toate cadrele medicale infectate sunt internate în Spitalul de Boli Infecţioase "Sf. Parascheva" şi la Spitalul CFR din Iaşi. Pacienţii confirmaţi pozitiv au rămas în continuare în Spitalul de Neurochirurgie, unde vor fi trataţi şi de coronavirus.

Potrivit acestuia, retestarea tuturor celor infectaţi se va face peste cinci zile.

"În acest moment am reluat instrucţiunile de purtare a echipamentului medical de protecţie, facem instructaj cu tot personalul medical. Am dezinfectat şi decontaminat toate suprafeţele spitalului. Am izolat şi decontaminat focarul epidemiologic. Avem porţi de decontaminare, cinci circuite, echipamente de protecţie suficiente pentru a ne proteja, culoare speciale pentru bolnavii COVID-19, ecluze de dezinfecţie. În aceste spaţii se asigură decontaminarea personalului medical şi se protejează zonele sterile de contaminarea cu virusul COVID-19. Perioada de relaxare ne poate pune în dificultate, iar casele oamenilor în acest moment pot fi o sursă persistentă de contagiune, aici se pot produce noi focare de infecţie", a spus dr. Lucian Eva.

Ancheta epidemiologică este în curs de desfăşurare pentru a fi stabilite răspândirea şi cauza apariţiei acestui focar.

Managerul spitalului spunea cu o zi în urmă că focarul din spital a izbucnit la jumătatea lunii, până în 14-15 mai neînregistrându-se niciun caz de coronavirus. El preciza că 15 cadre medicale au fost diagnosticate cu COVID-19 după ce au revenit din tura liberă, adică după 14 zile în care ar fi urmat să stea izolate.

În prezent, la Spitalul de Neurochirurgie se asigură doar urgenţele majore.