Institutul chinez de virusologie din Wuhan, care este arătat cu degetul de către Washington pentru că ar sta la originea virusului, are trei tulpini de coronavirus de la lilieci, dar niciuna nu corespunde bolii Covid-19, a spus directoarea sa, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cei mai mulți cercetători cred că noul coronavirus a fost cel mai probabil transmis oamenilor de la animale. O piața din orașul Wuhan a fost incriminată din cauză că acolo erau vândute animale sălbatice.

Dar existența la câțiva kilometri a unui institut de virusologie a alimentat ipoteza unei scurgeri de Covid-19 din instalațiile sensibile ale institutului.

Directoarea Institutului din Wuhan, Wang Yanyi, a spus la televiziunea publică CGTN că acuzațiile făcute de către președintele Donald Trump că virusul a plecat din laborator sunt ”pur fabricate”.

”Ca toată lumea, nici nu știam că acest virus există”, a spus Wang în interviul difuzat de canalul TV sâmbătă dar care a fost realizat pe 13 mai.

”Astfel cum ar fi putut scăpa din laborator”, a întrebat ea.

Primii pacienți cu coronavirus au fost raportați la sfârșitul anului trecut în Wuhan, iar acum a ucis peste 340.000 de oameni.

Directoarea Institutului a recunoscut că laboratorul a ”izolat și obținut anumite coronavirusuri de la lilieci”.

”Avem trei tulpini vii... Dar cea mai mare similitudine a acestora cu SARS-CoV-2 este de 79,8%”, a spus ea.

Institutul din Wuhan studiază unii dintre cei mai periculoși patogeni din lume.

Cercetătorii de la Institut au ajutat la o înțelegere mai bună a bolii Covid-19, iar lucrarea lor a fost publicată în februarie într-o revistă științifică.

Cercetarea lor a arătat că secvența genomului noului coronavirus este similară cu SARS, care a provocat epidemia anterioară în 2002-2003, în proporție de 80% și în proporție de 96% cu cel al coronavirusurilor de la lilieci.

Citește și: