Partidul Comunist din China preia din nou controlul fabricilor ce furnizează materiale sanitare de protecție pentru întreaga lume, au declarat pentru New York Post importatori americani ce cumpără din China.

Fabrica de materiale sanitare din ChinaFoto: Costfoto / ddp USA / Profimedia

Omul de afaceri newyorkez Moshe Malamud, care face afaceri cu China de peste două decenii, a adus zeci de milioane de materiale de protecție în SUA când criza era la apogeu, dar spune că, în ultimele săptămâni, furnizorii săi au fost copleșiți de comenzi făcute de guvernul chinez.

”Dădeam o comandă importantă la unul dintre marii fabricanți, iar el mi-a zis ”, a dezvăluit acesta.

Malamud a spus că a auzit o poveste similară despre un producător de termometre.

”Auzim acum că China și-a revenit, lucrează și au trecut peste virus, așa că am întrebat , dar, bineînțeles, nimeni nu vrea să spună nimic”.

”Aud așa ceva de la multe instituții producătoare, care spun: ”putem să vă dăm puțin, dar, în principiu, de acum și până la sfârșitul verii ne concentrăm pe fabricarea de produse pentru guvernul chinez, în așteptarea unui al doilea val”, a continuat omul de afaceri.

Potrivit unui raport al serviciilor de informații americane, ajuns în presă luna aceasta, la începutul crizei, China a ascuns amploarea epidemiei de coronavirus şi gradul de contagiere în scopul acumulării stocurilor medicale necesare.

Un înalt oficial de la Casa Albă a declarat pentru New York Post că administrația americană este îngrijorată că materialele de protecție vor fi folosite ca ”instrumente de șantaj”, China folosindu-se de puterea ei manufacturieră pentru a influența deciziile de politică externă.