Mai mult de 35.000 de decese ca urmare a epidemiei de coronavirus ar fi putut fi prevenite in Statele Unite, în cazul în care măsurile de izolare ar fost aplicate chiar și o săptămână mai devreme, potrivit noilor estimări ale cercetătorilor de la Columbia University, informează AFP.

Coronavirus SUAFoto: Zuma / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Conform simulărilor lor, realizate cu diferite modele și publicate pe site-ul științific medRxiv, 61% din cazurile de contaminare - sau mai mult de 700.000 de cazuri - și 55% din cele peste 65.000 de decese înregistrate până pe 3 mai ar fi putut fi evitate ”dacă s-ar fi pus în aplicare măsuri de distanțare socială și alte instrumente pentru controlul epidemiei”, doar cu o săptămână mai devreme.

Potrivit cercetătorilor, aceste simulări confirmă, de asemenea, pericolul unei relaxări a măsurilor de izolare, deschidere care are loc în mai toate statele americane pentru a limita impactul economic al pandemiei.

În urmă cu zece zile, un documentarist a instalat un „ceas al morții” pe Times Square. Acesta arată numărul de decese despre care a spus că ar fi putut fi evitate dacă președintele Donald Trump ar fi promulgat reguli pentru distanțarea și închiderea școlilor pe 9 martie, în loc de 16 martie.

Statele Unite sunt țara cea mai afectată din lume de epidemie, cu peste 1,5 milioane de cazuri de infectare și peste 93.000 de decese înregistrate joi de Universitatea Johns Hopkins.