Ministrul sănătăţii din Bolivia, Marcelo Navajas, suspectat de corupţie în achiziţionarea a 179 de aparate de ventilaţie pentru bolnavi de COVID -19 de la o companie spaniolă, a fost arestat, a declarat miercuri şeful poliţiei boliviene, relatează AFP, citată de Agerpres.

"El este reţinut la sediul Forţei speciale de combatere a criminalităţii (FELCC) din La Paz", a declarat comandantul acestei unităţi, colonelul Ivan Rojas, la o zi după ce preşedinta ţării, Jeanine Anez, a ordonat deschiderea unei anchete pentru ''posibil act de corupţie'' cu privire la această achiziţie.

Alţi doi funcţionari din Ministerul sănătăţii au fost de asemenea arestaţi. Achiziţionarea a 179 de aparate de ventilaţie la preţul de aproximativ cinci milioane de dolari a fost finanţată de Banca interamericană de dezvoltare (BID). Doi angajaţi ai organizaţiei financiare internaţionale au fost convocaţi de poliţie pentru a fi interogaţi.

Bolivia a cumpărat echipamente medicale de la o companie spaniolă la un preţ de 27.683 de dolari pe aparat. Cu toate acestea, compania le-a oferit la un preţ care varia între 9.500 şi 11.000 de euro (între 10.312 şi 11.941 de dolari).

O altă companie spaniolă este suspectată că a acţionat ca intermediar.

Scandalul a izbucnit la sfârşitul săptămânii trecute, când medici au reclamat faptul că dispozitivele nu sunt adaptate pentru serviciile de terapie intensivă din spitalele boliviene şi au apărut informaţii privind suspiciuni de supraîncărcare a facturii de achiziţionare.

Bolivia a înregistrat 4.481 de cazuri COVID -19, dintre care 189 de decese, conform ultimelor cifre oficiale. Ţara se află încă în izolare, instituită pe 17 martie din cauza pandemiei de coronavirus, graniţele fiind închise cel puţin până la sfârşitul lunii.