Noul coronavirus se comportă diferit în pacienții din nord-estul Chinei care s-au infectat recent, comparativ cu primele cazuri din țară, lucru ce sugerează că se schimbă pe măsură ce se răspândește, a declarat un doctor de prestigiu, potrivit Reuters.

Coronavirus ChinaFoto: STR / AFP / Profimedia

China, care în mare măsură a reușit să țină epidemia sub control, a descoperit în ultimele săptămâni noi focare în provinciile de graniță nord-estice Jilin și Heilongjiang, lucru ce provoacă îngrijorări privind un al doilea val.

Qiu Haibo, expert în terapie intensivă și membru al Comisiei Naționale de Sănătate, a spus că perioada de incubație a virusului în pacienții din nord-est este mai mare decât la cei din Wuhan, unde a apărut Sars-Cov-2.

”Asta e o problemă, pentru că nu au simptome, așa că, atunci când se întâlnesc cu familiile, nu au motive de îngrijorare și ajungem la focare de infecție în familii”, a declarat Qiu la televiziunea de stat CCTV.

Pacienții din focarele de nord-est, de asemenea, poartă virusul mai multă vreme decât cazurile timpurii din Wuhan și au nevoie de mai mult timp pentru a se recupera, a spus expertul chinez.

În plus, pacienții din nord-est fac mai rar febră și au tendința să le fie mai degrabă afectați plămânii, decât alte organe.

Potrivit lui Qiu, virusul din focarele noi este probabil adus din străinătate, lucru ce ar putea explica aceste diferențe.