Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri la Digi24 că România mai are de parcurs etapa aprobării de către Parlament a stării de alertă, înainte de a încheia un acord cu Bulgaria, Grecia și Serbia care au ajuns la un acord privind libera circulație a persoanelor începând cu 1 iunie. "Nu ne putem angaja din punct de vedere statal la un parteneriat în condițiile în care avem o oarecare incertitudine cu privire la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cetățenii români și cetățenii străini care intră pe teritoriul României pe perioada stării de alertă.", a declarat miercuri acesta. Vezi în articol ce a declarat acesta despre când s-ar putea deschide sezonului estival în România.

Virgil Popescu Foto: StartupCafe.ro
  • "Spre deosebire de cele trei țări (n.a. Bulgaria, Grecia și Serbia) România trebuie să mai parcurgă o etapă și anume etapa aprobării stării de alertă de către Parlament, care se va întâmpla probabil astăzi. Trebuie să vedem dacă vor exista modificări la starea de alertă pe care Parlamentul am înțeles că le-ar aduce și apoi în urma evaluării acestui lucru putem vorbi de încheierea unei eventuale înțelegeri între cele 3 țări. Nu ne putem angaja dpdv statal la un parteneriat în condițiile în care avem o oarecare incertitudine cu privire la condițiile pe care trebuie să le îndeplinească cetățenii români și cetățenii străini care intră pe teritoriul României pe perioada stării de alertă.", a declarat miercuri ministrul Economiei Virgil Popescu, într-o intervenție telefonică la Digi 24.

Potrivit acestuia nu s-ar fi semnat încă un parteneriat încă între cele trei țări, și o nouă întâlnire va avea loc săptămâna viitoare.

  • "De asemenea vă pot spune că nu există nicio certitudine în momentul de față cu deschiderea sezonului turistic începând cu 1 iunie. Există o propunere. Nu s-a semnat încă niciun parteneriat între cele 3 țări. Urmează să mai avem săptămâna vitoare o întâlnire, așa a rămas stabilit între cei 4 premieri. Premierul Orban chiar a propus ca săptămâna viitoare să avem următoarea întâlnire și desigur ne dorim ca cetățenii români care pleacă într-o vacanță în Bulgaria, în Grecia să fie în siguranță acolo, să nu aibă probleme cu o eventuală carantină și să fie la fel de în siguranță să nu se întoarcă în carantină sau într-o autoizolare când se întorc pe teritoriul României.", a declarat ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Ministrul s-a arătat convins că va fi încheiat un astfel de acord.

  • "Trebuie să învățăm să trăim cu acest virus pentru că atâta timp cât nu avem un vaccin sau un tratament nu putem spune ca am scăpat de acest virus. Faptul că o țară a avut mai puține cazuri asta nu înseamnă că trebuie să ne coboare garda. Trebuie să fim cu garda sus și să ne protejăm cetățenii și țările respective să protejeze turiștii. Eu sunt convins că vom avea acest parteneriat cu celelalte state evident și vom avea grijă ca turiștii români să se ducă în siguranță în țările respective. De asemenea îmi doresc ca turismul românesc să aibă cât mai mulți turiști români sau străini în hotelurile din România.", a spus acesta.

Întrebat când s-ar putea deschide sezonul estival în România, ministrul a spus că totul depinde de evoluția numărului de noi îmbolnăviri.

  • "Cred că putem vorbi de sezonul estival în momentul în care finalizăm această evaluare de două săptămâni. Noi am relaxat măsurile, avem o evaluare care se va finaliza la 1 iunie. Prima evaluare va fi la sfârșitul acestei săptămâni, în care vom vedea exact ce s-a întâmplat în acel weekend în care toată lumea a ieșit din case. Eu sper să nu se fi întâmplat nimic spectaculos din punct de vedere al creșterii îmbolnăvirilor și atunci putem spune că sutem în continuare pe o pantă descrescătoare și dacă toate lucrurile merg normal vorbim de o primă relaxare cu deschidere de terase la începutul lui iunie și apoi o nouă evaluare și cred că 15 iunie poate fi o dată în cazul în care toate lucrurile sunt în regulă din toate punctele de vedere, că vorbim și de hoteluri si de mare si de munte și de turism in Romania.", a spus miercuri Virgil Popescu.

Întrebat dacă patronii vor avea timp să deschidă la timp terasele la 1 iunie cu respectarea măsurilor de protecție care vor fi anunțate de autorități, ministrul a pus că aceste măsuri vor fi ușor de aplicat.

  • "Nu vă așteptați să fie măsuri în așa fel încât să nu fie rapid puse în funcțiune, că doar nu ne apucăm să punem pereți la mese, deci să facă construcții. Noi vorbim de măsuri normale de distanțare socială, în sensul să nu fie foarte aproape la masă. E clar că pe terasă nu pot purta măști, că nu ai cum să te duci la terasă cu mască când vrei să bei o cafea sau un suc sau să mănânci. Sunt convins că măsurile pe care le vom lua, dacă nu vom avea creștere de cazuri, vor fi ușor de pus în practică." a spus ministrul Virgil Popescu.

Bulgaria, Grecia și Serbia au ajuns la un acord privind libera circulație a persoanelor începând cu 1 iunie

Circulaţia persoanelor între Bulgaria, Grecia şi Serbia va fi permisă de la 1 iunie fără obligativitatea unei perioade de carantină de 14 zile pentru limitarea epidemiei de coronavirus, informează marţi Reuters şi BTA. Deși a participat la discuții, România nu face parte din acest acord care are o importanță deosebită din perspectiva turismului, negocierile urmând a fi reluate. Pentru libera circulație între Bulgaria, Grecia și Serbia va fi nevoie doar de o declaraţie scrisă la frontieră, care să ateste că semnatarul nu prezintă simptome de COVID-19, călătoreşte pe proprie răspundere şi nu este supus carantinei în ţara sa, precum şi de un număr de telefon pentru contact.