Brazilia a depăşit pentru prima dată pragul de 1.000 de morţi din cauza coronavirusului într-o zi, cu 1.179 de decese în ultimele 24 de ore, ridicând totalul morţilor la 17.971, a anunţat marţi seară Ministerul Sănătăţii din această țară, citat de AFP, transmite Agerpres.

Covid 19Foto: Perspektiva

Ţara cu 210 milioane de locuitori, care a detectat 271.628 cazuri de COVID-19, înregistrase, la 12 mai, un maxim de 881 de morţi în 24 de ore.

Dacă tendinţa se confirmă în următoarele zile, Brazilia, cea mai afectată ţară din America Latină, va cunoaşte o fază de accelerare a pandemiei, al cărei vârf este prevăzut de experţi la începutul lunii iunie.

Luni, Brazilia a devenit a treia ţară din lume ca număr de contaminări cu coronavirusul, urcând de la locul al şaselea, în spatele SUA şi Rusiei.

Comunitatea ştiinţifică este de părere că datele anunţate de minister sunt mult subestimate, posibil de până la 15 ori, ţara efectuând încă prea puţine teste.

Noile cazuri au progresat cu 17.408 în 24 de ore, a precizat ministerul. Unităţile de terapie intensivă de la spitalele statelor Sao Paulo, Rio de Janeiro (sud-est), Ceara, Amazonas sau Pernambuco (nord şi nord-est) sunt foarte aproape de saturaţie.

Statul Sao Paulo, locomotiva economică a Braziliei cu 46 de milioane de locuitori, a înregistrat 5.147 de decese, aproape o treime din totalul ţării, pentru circa 66.000 de cazuri.

Statul Rio de Janeiro este al doilea ca număr de decese, cu 3.079 de morţi în total. Aceste state au decretat izolarea populaţiei la domiciliu, dar fără măsuri coercitive.

În conflict deschis cu majoritatea guvernatorilor celor 27 de state, preşedintele de extremă-dreaptă Jair Bolsonaro îndeamnă constant la reluarea activităţii, pentru a păstra statutul de primă economie a Americii Latine, pus sub semnul întrebării de o gravă recesiune la orizont.