În urma articolelor din presa daneză care au criticat acordarea de ajutoare de stat în valoare de milioane de euro unor companii înregistrate în paradisuri fiscale, acestea au declarat că atacurile sunt incorecte, potrivit unei sinteze de presă a Ministerului pentru Mediul de Afaceri, care citează presa daneză.

HotNews.roFoto: Hotnews

Reprezentanții Sportmaster (retailer de echipament sportiv) au catalogat articolele drept „jurnalism de slabă calitate” care afectează interesele angajaților proprii.

„Suntem o companie cu număr de înregistrare danez (n.r. CVR, numărul de înregistrare la Registrul Companiilor) cu peste 1.000 angajați plătiți conform acordurilor colective din Danemarca; acționarii firmei au injectat milioane de euro pentru salvarea acesteia, iar acuzațiile că ajutorul de stat este transferat în străinătate sunt nedrepte”, au declarat reprezentanții Sportmaster.

La rândul său, conducerea BabySam a respins acuzațiile, menționând că 65% din acțiunile grupului sunt deținute de investitori danezi, iar compania plătește taxele și impozitele legale în Danemarca, unde angajează peste 450 lucrători.

O reacție similară a venit din partea lanțului Synoptik, care a anunțat că în 2018 a plătit impozite pe profit totale de 22,3% în Danemarca, Suedia și Norvegia.

Pe 18 aprilie partidele parlamentare daneze au decis ca ajutorul de stat acordat în context COVID-19 să nu poată fi accesat de companii rezidente în paradisuri fiscale. Cu toate acestea, mass-media daneze au anunțat că șapte companii care fac parte din structuri corporatiste al căror scop este evitarea plății taxelor – Synoptik, Sportsmaster, Babysam, Gate Gourmet, Lagkagehuset, Euro Cater și BC Hospitality Group – au primit 261 milioane coroane (35 milioane EUR) din fondurile puse la dispoziție de statul danez.

Ca urmare a apariției acestor informații, consumatorii danezi au demarat o acțiune de boicot a celor șapte companii.