Direcția de Sănătate Publică Suceava a rămas fără conducere după ce medicul Manuela Trifan a primit decizia de încetare a mandatului de interimat pe care îl avea la DSP, relatează Obiectiv de Suceava.

Coronavirus in RomaniaFoto: Andrei PUNGOVSCHI / AFP / Profimedia

”Am primit o hârtie din care reiese că de mâine trebuie să mă întorc la Iași. Aștept și ordinul de Ministru și mă voi conformă cu mare bucurie”, a menționat medicul Manuela Trifan, potrivit sursei citate.

În urmă cu patru zile, Trifan ar fi confirmat pentru Monitorul de Suceava că orașul a ajuns să fie declarat focar de coronavirus din cauza unei raportări greșite a cazurilor.

Întrebată dacă este posibil ca în realitate să se fi raportat numărul de teste cu rezultat pozitiv și nu numărul de persoane confirmate pozitiv cu noul coronavirus, în condițiile în care același pacient este testat de mai multe ori, șefa DSP Suceava, dr. Manuela Trifan, a răspuns că este foarte posibil.

Suspiciunea că undeva există o greșeală a apărut de la faptul că Suceava raporta un număr foarte mic de persoane vindecate și un număr inexplicabil de mare de cazuri, comparativ cu restul județelor. Dr. Trifan a spus că a început să verifice personal situația, caz cu caz, și până acum a reușit să stabilească situația exactă, retroactiv, pentru toate cazurile de vindecare, până la începutul lunii mai.

Șefa DSP a arătat că probleme sunt în verificarea datelor de la începutul epidemiei, când, se pare, „s-au raportat teste, nu persoane pozitive”.

„Sunt cazuri cu nume și prenume, dar fără CNP, fără adresă, nu le putem aloca nici unei unități administrativ teritoriale, pur și simplu nu știm de unde sunt”, a afirmat dr. Trifan. Nu există nici un indiciu că cineva ar fi dorit să falsifice datele, ci astfel de situații au putut să apară pe fondul volumului foarte mare de muncă și lipsei de personal, mai ales a informaticienilor.

Grupul de Comunicare Strategică a precizat marți seară că Manuela Trifan a revenit pe funcția ocupată anterior. „Dna Manuela Trifan nu a fost demisă, ci a revenit pe funcția de execuție ocupată prin concurs ca urmare a încetării exercitării cu caracter temporar a functiei publice de director executiv la DSP Suceava”, a precizat și Grupul de Comunicare Strategică.