Numărul de infectări cu coronavirus în România este pe un platou ușor descendent, iar rata vindecărilor este cea mai bună din Europa, susține secretarul de stat în Ministerul Sănătății Horațiu Moldovan. El face apel către populație să respecte măsurile de protecție și explică în ce condiții România s-ar putea întoarce la starea de urgență, înlocuită de vineri cu starea de alertă.

Horatiu MoldovanFoto: Hotnews

Moldovan a spus, marți, la Digi 24, că numărul de infectări este pe un platou ușor descendent, iar numărul de decese a scăzut. Global, mortalitatea este sub 6%, o valoare bună la nivel european, iar rata de vindecări depășește 50%, fiind cea mai bună din Europa, a susținut secretarul de stat.

"Dacă reușim să menținem anumite reguli stabilite sperăm să ne încadrăm în trendul descendent. Dacă în weekend a fost un moment de explozie socială, cred că lucrurile se vor mai calma. La două săptămâni vrem să facem un bilanț și să decidem dacă e posibilă continuarea măsurilor de relaxare sau dacă va fi necesară revenirea la măsuri mai stricte. Facem un apel la oameni să înțeleagă rostul măsurilor protective", a afirmat Horațiu Moldovan.

Secretarul de stat a explicat și care sunt situațiile ce ar putea determina revenirea la starea de urgență: "Dacă apare o creștere bruscă de la zi la zi a numărului de infectări, dacă apare o creștere bruscă a deceselor, dacă apare o creștere bruscă a pacienților care se adresează unităților de primiri urgențe sau a pacienților la terapie intensivă. Nu am stabilit valori absolute, dar, dacă acum ne confruntăm cu o frecvență scăzută, dublarea sau triplarea va fi un semnal de alarmă".