​Managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași, Carmen Dorobăț, spune că s-a schimbat profilul pacientului infectat cu noul coronavirus, în sensul că majoritatea pacienților ajung la spital cu forme medii ale bolii, și nu cu forme ușoare și asimptomatici, ca până acum.

HotNews.roFoto: Hotnews

Dr. Carmen Dorobăț afirmă, potrivit bzi.ro, că la Spitalul de Boli Infecțioase "Sfânta Cuvioasa Parascheva" din Iaşi există un număr mult mai mic de paturi libere de la o gardă la alta, faţă de cum era în urmă cu două-trei săptămâni. Dacă atunci existau 20-30 de locuri libere, în prezent sunt doar în jur de zece locuri libere.

Ea spune că s-a modificat și profilul pacientului, în sensul că majoritatea ajung la spital cu simptome, având forme medii ale bolii.

"Aş sublinia şi faptul că profilul pacientului este cumva modificat. Marea majoritate a pacienților au forme medii. Foarte puţini au forme asimptomatice sau uşoare. Acest lucru înseamnă că pacientul se prezintă de la început cu simptome. Acestea pot fi: febră, jenă respiratorie chiar de la internare, tuse, uneori scăderea poftei de mâncare (...). Ca urmare, fiecare dintre aceşti pacienţi trebuie foarte bine analizaţi, investigaţi şi să gândim o terapie pentru aceste simptome, pe lângă medicaţia care intră în protocolul stabilit de Ministerul Sănătăţii în ceea ce priveşte infecţia cu SARS COV-2", a declarat managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Ea avertizează că trebuie să fim extrem de atenţi la măsurile de prevenţie, pentru a limita răspândirea acestei infecţii: distanţarea fizică, spălarea pe mâini cu apă şi săpun de câte ori este cazul şi de fiecare dată când intrăm în casă şi purtarea măştii, care este obligtorie în spaţiile închise.

"Deşi a venit sezonul cald, ne bucurăm de culorile florilor, ale grădinilor, nu putem spune care va fi evoluţia acestei infecţii. Deşi, dacă ne gândim la alte virusuri, cum ar fi cele gripale, la virusul sincitial respirator, am putea să credem într-o scădere a acestei dinamici gripale. Nu acelaşi lucru îl putem spune despre coronavirus pentru că aici nu călcăm deocamdată pe un teren foarte sigur. Nu cunoaștem foarte bine acest virus. (...)

Chiar dacă a venit sezonul cald, să nu avem rezerve în ceea ce priveşte purtarea măştii, care poate crea o senzaţie de disconfort. Este acel prim obstacol care, odată aşezat, împiedică particulele infectante să pătrundă în căile noastre respiratorii. Deşi ne aflăm într-o fază mai relaxată, să încercăm să ne aducem aminte ce înseamnă posibilă prevenţie a unei asemenea infecţii, pentru binele nostru, pentru cel al familiei şi pentru mersul normal socio-economic pe care noi toţi ni-l dorim”, a avertizat medicul.