Președintele american, Donald Trump, a amenințat luni că va îngheța ”permanent” finanțarea către Organizația Mondială a Sănătății, dacă nu se angajează să facă ”îmbunătățiri notabile” în termen de 30 de zile și că reconsideră calitatea sa de membru în această organizație, relatează AFP.

Donald TrumpFoto: Profimedia Images

”Dacă OMS nu se angajează să facă îmbunătățiri substanțiale în termen de 30 de zile, voi îngheța permanent finanțarea OMS de către Statele Unite și va reconsidera apartenența noastră la organizație”, a scris Donald Trump pe Twitter și a postat fotografii cu o scrisoare adresată șefului OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Donald Trump a atacat din nou Organizația Mondială a Sănătății descriind organizația ca pe o ”marionetă” a Chinei.

Trump a mai spus că plătește aproximativ 450 milioane de dolari anual OMS, cea mai mare contribuție făcută de vreo țară. ”Ne-au dat foarte multe sfaturi proaste”, a spus el despre OMS.

Washingtonul a acuzat în repetate rânduri Beijingul că a ascuns amploarea epidemiei și a luat partea Chinei. De altfel SUA au suspendat imediat contribuţia americană la OMS.

De asemenea OMS este acuzată de Statele Unite că a neglijat un avertisment din partea Taiwanului cu privire la gravitatea situaţiei cauzate de noul coronavirus apărut la sfârşitul lunii decembrie în China, ceea ce agenţia ONU neagă.

''Observăm că OMS a eşuat în misiunea sa fundamentală de schimb de informaţii şi transparenţă în timp ce statele membre nu acţionează cu bună credinţă. Acest lucru nu trebuie să se repete niciodată. Acest status quo este intolerabil(...) OMS trebuie să se schimbe, OMS trebuie să devină mult mai transparentă şi mai responsabilă", a sublinat secretarul american pentru sănătate Alex Azar.