Republica Cehă şi Slovacia au anunţat luni că vor relaxa restricţiile la călătorie impuse la jumătatea lui martie pentru a opri răspândirea noului coronavirus, notează AFP, potrivit Agerpres.

Igor Matovic (facebook)Foto: Hotnews

Cele două ţări, care au format Cehoslovacia până în 1993, se numără printre cei mai eficienţi membri ai UE în lupta împotriva COVID-19.

Cu începere de la 21 mai, slovacii vor putea face deplasări de 24 de ore în Austria, Croaţia, Republica Cehă, Elveţia, Germania, Polonia, Slovenia şi Ungaria, fără să fie băgaţi în carantină.

De asemenea, nu vor avea nevoie de un test negativ la revenire, a declarat premierul slovac, Igor Matovic, a cărui ţară înregistra luni un total de 1.495 de cazuri confirmate de COVID-19 şi 28 de morţi.

Republica Cehă, cu peste 8.500 de cazuri confirmate luni şi 297 de decese, va trece de la controale generalizate la frontieră la controale aleatorii de la 26 mai, a declarat ministrul sănătăţii, Adam Vojtech.

Persoanele care intră pe teritoriul ceh vor trebui în continuare să prezinte testul lor negativ.

"Am propus o nouă relaxare cu începere de la 8 iunie - persoanele care vin din ţări cu risc scăzut, ca Austria, Croaţia şi Slovacia, nu vor mai avea nevoie de teste negative", le-a declarat Adam Vojtech jurnaliştilor la Praga.

Potrivit premierului Matovic, măştile sanitare rămân obligatorii în Slovacia de la 20 mai în magazine, birouri şi transportul în comun.

Republica Cehă va face acelaşi lucru cinci zile mai târziu.

Teatrele şi cinematografele din Slovacia se vor deschide pentru cel mult 100 de persoane o dată, cu începere de la 20 mai, ca şi centrele comerciale, piscinele acoperite, instalaţiile sportive în aer liber, cluburile sportive şi restaurantele.

Republica Cehă şi-a deschis cinematografele, centrele comerciale şi terasele restaurantelor de la 11 mai.

Slovacia va deschide şcolile pentru elevii din primele cinci clase, în grupuri de maxim 20 de elevi, cu începere de la 1 iunie.

Republica Cehă va face acelaşi lucru la 25 mai pentru clase cu maxim 15 elevi.