Secretarul american pentru sănătate Alex Azar a declarat luni, la reuniunea anuală a Organizației Mondiale a Sănătății că "eșecul în gestionarea pandemiei de COVID -19 a costat 'numeroase vieţi''. Aceste noi acuzații din partea Statelor Unite apar în contextul în care, la Adunarea Mondială a Sănătăţi, se așteaptă să se voteze o rezoluţie propusă de Uniunea Europeană prin care Organizația să prezinte un raport cu măsurile luate la nivel mondial.

OMSFoto: Profimedia Images

''Să fim sinceri cu privire la unul dintre principalele motive pentru care epidemia a scăpat de sub controlul nostru: această organizaţie nu a reuşit să obţină informaţiile de care avea nevoie lumea şi eşecul ei a costat multe vieţi (...) Într-o încercare aparentă de a acoperi epidemia, cel puţin un membru (al OMS, n.red) nu a reuşit să-şi respecte obligaţiile de transparenţă, iar acest lucru a fost foarte costisitor în întreaga lume", a declarat Azar, relatează, AFP citat de Agerpres.

Washingtonul a acuzat în repetate rânduri Beijingul că a ascuns amploarea epidemiei și a luat partea Chineo. De altfel SUA au suspendat imediat contribuţia americană la OMS.

De asemenea OMS este acuzată de Statele Unite că a neglijat un avertisment din partea Taiwanului cu privire la gravitatea situaţiei cauzate de noul coronavirus apărut la sfârşitul lunii decembrie în China, ceea ce agenţia ONU neagă.

''Observăm că OMS a eşuat în misiunea sa fundamentală de schimb de informaţii şi transparenţă în timp ce statele membre nu acţionează cu bună credinţă. Acest lucru nu trebuie să se repete niciodată. Acest status quo este intolerabil(...) OMS trebuie să se schimbe, OMS trebuie să devină mult mai transparentă şi mai responsabilă", a sublinat oficialul american.

Aceste noi acuzații din partea Statelor Unite apar în contextul în care la Adunarea Mondială a Sănătăţii se așteaptă să se voteze o rezoluţie propusă de Uniunea Europeană prin care se solicită lansarea ''cât mai curând posibil (...) a unui proces de evaluare'' pentru a examina răspunsul sanitar internaţional şi măsurile luate de OMS.