Sistemul de alertă în caz de izbucnire a unei epidemii pe care îl foloseşte Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ar trebui revizuit, ţinând cont de faptul că unele ţări au reacţionat mai lent în faţa pandemiei, conform concluziilor din primul raport al unei comisii independente de analiză privind modul în care OMS a acţionat în cazul pandemiei de coronavirus, transmite DPA.

HotNews.roFoto: Hotnews

Acest lucru ridică întrebarea dacă această criză globală de sănătate, ce a fost declarată de OMS, a reprezentat "un declanşator suficient de clar" pentru acţiuni la nivelul fiecărei ţări în parte, conform raportului.

În raport se constată că OMS a reacţionat foarte rapid în faţa focarului epidemic din China şi că echipa de intervenţie de urgenţă a OMS este "suprasolicitată din cauza cererii uriaşe generate de pandemie".

Această analiză a fost realizată de foşti şi actuali oficiali de rang înalt din domeniul sănătăţii din Marea Britanie, Liban, Japonia, SUA, Africa de Sud, Canada şi din partea ONU. Între timp, OMS a anunţat că pregăteşte în mod separat lansarea unei anchete mai extinse.

Sursa: Agerpres