Muntele Fuji, cel mai cunoscut vulcan din Japonia, va fi închis excursioniştilor în această vară pentru a preveni răspândirea noului coronavirus, au anunțat luni autorităţile, potrivit AFP.

Muntele Fuji, JaponiaFoto: Profimedia Images/Charly Triballeau/AFP

Prefectura Shizuoka, în perimetrul căreia este situat cel mai înalt vârf al ţării (3.776 m), a anunţat că va închide trei dintre cele patru căi de acces principale pe munte. Traseul Yoshida, al patrulea şi cel mai popular traseu de urcare pe Fuji, va fi la rândul său închis, anunţase anterior prefectura vecină, Yamanashi.

"Traseele se deschid vara, însă anul acesta le vom ţine închise între 10 iulie şi 10 septembrie", ceea ce corespunde sezonului de ascensiune pe Muntele Fuji, a explicat pentru AFP un oficial al prefecturii Shizuoka, potrivit Agerpres. "Întreprindem această acţiune pentru a preveni răspândirea coronavirusului", a completat el, adăugând totodată că este prima dată când căile de acces la celebrul vulcan, care ţin de această prefectură, vor fi închise de la preluarea lor în administrare în 1960.

Adăposturile instalate de-a lungul celor patru trasee vor rămâne, de asemenea, închise.

Înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, Muntele Fuji este situat la aproximativ 100 kilometri sud-vest de Tokyo de unde este clar vizibil, iar anul trecut a fost escaladat de circa 236.000 de alpinişti, potrivit site-ului său oficial.

Japonia este în prezent mai puţin afectată de pandemia de COVID-19 decât anumite ţări europene sau Statele Unite, în arhipelagul nipon înregistrându-se 16.000 de cazuri confirmate şi 749 de decese. Starea de urgenţă instituită la începutul lunii aprilie a fost ridicată săptămâna trecută în majoritatea regiunilor, dar rămâne în vigoare în oraşe importante precum Tokyo şi Osaka.