Guvernul Ungariei va înainta pe 26 mai Parlamentului o propunere prin care renunță la puterile speciale pe care le-a primit în perioada stării de urgență, relatează Reuters.

Viktor OrbanFoto: Flickr

”Intenția noastră este de a înainta un proiect de lege Parlamentului pe 26 mai, ceea ce înseamnă că va fi în luna iunie când va trece pandemia”, a spus șeful de cabinet al premierului Viktor Orban, Gergely Gulyas.

Asta, după ce Orban declarase vineri că se așteaptă ca guvernul ”să poată fi în măsură să returneze la sfârşitul lunii mai parlamentului puterile speciale pe care le-a primit din cauza pandemiei”.

Legislaţia de urgenţă adoptată la 30 martie i-a acordat premierului naţionalist puterea de a guverna prin decret până când cabinetul său declară sfârşitul pandemiei.

Atât la nivel naţional, cât şi la nivel european, numeroase voci au tras semnale de alarmă, acuzându-l pe Orban că profită de criză pentru a slăbi democraţia în Ungaria, o ţară membră a Uniunii Europene unde statul de drept a fost deja fragilizat în ultimii zece ani de când premierul suveranist se află la putere, comentează AFP.

În virtutea unei noi infracţiuni de asemenea instaurate la sfârşitul lunii martie, ungurii au putut fi interpelaţi de poliţie pentru că au criticat pe reţelele sociale gestionarea pandemiei de către autorităţi.

Joi, Comisia Europeană şi-a exprimat dorinţa ca Ungaria, vizată din septembrie 2018 de o procedură pentru presupuse încălcări ale valorilor fondatoare ale UE, "să revină în clubul ţărilor incontestabil democratice".