Economia Japoniei a intrat în recesiune pentru prima dată în ultimii 5 ani şi riscă cea mai gravă criză economică din perioada postbelică, în condiţiile în care pandemia continuă să facă victime, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Exporturile Japoniei sunt la cel mai mic nivel din 2011 încoace, an în care japonezii s-au confruntat cu un groaznic cutremur. Iar, analiştii financiari estimează că în acest trimestru economia va fi si mai afectată având în vedere scăderile drastice ale consumului şi închiderea mai mult afaceri.

"Este aproape sigur că economia va suferi o scădere și mai profundă în trimestrul curent", a declarat Yuichi Kodama, economist șef la Meiji Yasuda Institute. "Japonia a intrat într-o recesiune clară."

Specialiştii se așteaptă la o scădere de 4,6% din PIB. Ultima dată când Joaponia a mai trecut printr-o recesiune a fost în 2015.

Până în prezent, peste 16.337 de cazuri de îmbolnăviri cu COVID-19 au fost înregistrate în Japonia şi 769 de decese.

Premierul Shinzo Abe a anunțat luna trecută un plan masiv de susținere a economiei în valoare de 108.000 miliarde de yen (915 miliarde euro), pentru a contracara consecințele pandemiei asupra celei de-a treia puteri economice mondiale, în condițiile în care doar regiunea Tokyo concentrează circa o treime din PIB-ul național.

Iată cum funcțiează starea de urgență în Japonia