Premierul Ludovic Orban spune că o explicație pentru valul de veniri din țări este decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență de a păstra carantina instituţionalizată numai la cerere. Orban a mai spus că a fost un număr foarte mare de persoane, peste 1.200, care "pur şi simplu au venit pietoni". Potrivit premierului, au fost luate măsuri pentru fluidizarea traficului în vămi.

Aglomeratie mare la Vama NadlacFoto: Captura YouTube

Peste 30 mii de oameni au tranzitat frontiera. "Faţă de ritmul normal de intrări în ţară, care era un ritm de aproximativ 3.000 de persoane, pur şi simplu a fost un val de veniri în ţară. Acest val, cel mai probabil, a fost determinat de decizia CNSU de a păstra carantina instituţionalizată numai la cerere şi instituirea obligativităţii izolării la domiciliu a celor care vin din străinătate. Şi pur şi simplu a fost un val", a spus Orban.

În aceste condiții, oamenii au fost direcționați către toate intrările în ţară, a fost crescut numărul de posturi la care se operează datele și au fost luate măsuri pentru păstrarea distanţei fizice. Însă aceste măsuri au fost luate în cursul zilei de duminică.

"De asemenea, trebuie să ştiţi că un foarte mare număr de persoane, peste 1.200 de persoane, pur şi simplu au venit pietoni, cel mai probabil nu au utilizat mijloace de transport personale sau care să-i aducă până la graniţă. Au utilizat alte mijloace de transport, probabil pe teritoriul Ungariei au apelat la firme sau au aterizat pe aeroport, care i-au lăsat şi la 4-5 km de graniţă", a mai spus Orban.

Vezi și VIDEO Haosul de la Vama Nădlac continuă şi după ce au fost deschise alte 10 ghişee