O nouă ședință a Comitetului Naţional pentru Situații de Urgenţă a fost convocată pentru luni, 7,30 dimineaţa, iar ședința de Guvern pentru ora 8.00, a anunțat duminică seara premierul Ludovic Orban. Acesta a precizat că ambele ședințe sunt necesare pentru a institui starea de alertă în baza Legii 55 care fost aprobată săptămâna trecută de Parlament. Va fi aprobată o hotărâre de Guevern, necesară instituirii stării de alertă în baza legii.

Ludovic OrbanFoto: Hotnews

Întrebat de jurnaliști dacă legea se va aplica de luni sau de marți, Orban a spus că i se par deranjante întrebările. "Îmi puneți niște întrebări deranjante, legea se aplică în fiecare zi", a afirmat Orban.

Orban a mai spus că vor fi menținute închise terasele. "La articolul 8 din lege există aliniatul 1 care dă posibilitatea deschiderii teraselor. Le vom menține închise", a spus Orban.

Hotărârea de Guvern va cuprinde tot ceea ce prevede legea, planul de măsuri cu cele trei anexe, a spus Orban. Aceasta a precizat că odată cu adoptarea hotărârii de Guvern, se va institui "o stare de alertă în care de data asta avem toate mijloacele necesare pentru respectarea legii".

Reamintim că pentru zilele de vineri, sâmbătă și duminică a fost declarată stare de alertă, însă fără posibilitatea de a sancționa nerespectarea regulilor, deoarece legea votată în Parlament intră în vigoare abia luni. În week-end mai multe persoane au încălcat regulile de destanțare, însă în condițiile unui vid legislativ, nu au putut fi amendate.

Orban a mai spus că tot luni va convoca, după audirea mea sa în Parlament, toate instituțiile care au atribuții de control și care au abilitarea legală de a dispune măsurile pentru respectarea regulilor stabilite prin lege și prin hotărârea de Guvern, în cadrul stării de alertă.

"Toate instituțiile de control implicate vor fi pe teren și vor impune aplicarea legii. Vom apela la toate pârghiile pe care le avem la dispoziție pentru a ne asigura că instituțiile publice, agenții economici, cetățenii, respectă regulile pe care le-am impus și vom lua toate măsurile pentru a apăra sănătatea și viața oamenilor. Odată cu instituirea stării de alertă în baza legii avem toate prevederile constituționale necesare pentru a utiliza toate instrumentele legale pentru a ne asigura de respectarea legii”, a declarat premierul Ludovic Orban.