Amenzi de până la 2.500 de lei pentru cei care merg, de luni, în afara localității fără declarație sau care nu poartă mască în spațiile publice închise

de C.V.     HotNews.ro
Duminică, 17 mai 2020, 17:33 Actualitate | Coronavirus


Politia
Foto: Digi24.ro
Începând de luni, cei care merg în afara localității sunt obligați să dețină o declarație pe proprie răspundere în care să fie precizate motovele deplasării. Amenzile pentru această abatere ajung la 2.500 de lei. Totodată, amenzi se vor da și pentru cei care nu poartă mască în spațiile publice închise.

Măsura este inclusă în Hotărârea Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă, iar amenda va fi aplicată începând de luni, odată cu intrarea în vigoare a legii pentru starea de alertă, amintește Mediafax.


Sancţiunile sunt menţionate în lege. Prevederea care vizează declaraţia este inclusă în articolul 65, litera m): „circulaţia persoanelor, pietonală sau cu vehicule, în locurile şi, după caz, în intervalele orare în care aceasta a fost interzisă sau restrânsă”.

Amenda aplicată variază între 500 şi 2.500 lei (articolul 66. litera a).

De asemenea, purtarea măștii care acoperă nasul și gura este obligatorie începând cu 15 mai 2020 în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise, potrivit anexei “Măsuri de prevenire și control a infecțiilor aplicabile pe durata stării de alertă”, atașată Hotărârii nr. 24 a CNSSU.

Persoanele care nu respectă obligația de a purta mască în spațiile menționate pot fi sancționate contravențional în baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr.396 din 15 mai 2020) raportat la art.65 lit.h, respectiv “nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții“ se sancționează cu amendă între 500 de lei și 2500 de lei.

Răspunsurile oficiale la cele mai frecvente întrebări referitoare la deplasări în timpul stării de alertă


 • Cum se definește zona metropolitană în interiorul căreia cetățenii nu au nevoie de declarație pe propria răspundere pentru a se deplasa ?

Sunt considerate ca făcând parte din zona metropolitană localitățile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri față de principalul oraș (conform art.11 din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi). Totodată, se va considera zonă metropolitană Municipiul București și întreg teritoriul județului Ilfov.

 • Declarația pe propria răspundere necesară pentru justificarea deplasării între localități poate fi scrisă și de mână ?

Declarația pe propria răspundere necesară pentru justificarea deplasării între localități poate fi scrisă și de mână cu respectarea elementelor din formularul tip dat publicității. În cazul în care o nouă deplasare respectă același traseu menționat în declarația pe propria răspundere, atunci aceasta poate fi refolosită și în alte zile, tăind cu o linie data precizată inițial și completând noua dată aferentă zilei în care are loc deplasarea.

 • Persoanele peste 65 de ani au vreo restricție de a ieși din casă sau vreun interval orar pe care trebuie să îl respecte?

Hotărârea CNSSU nr. 24 cu privire la declararea stării de alertă nu restricționează deplasarea persoanelor de peste 65 de ani. Acestea pot părăsi domiciliul în orice interval orar doresc. Rămâne însă valabilă recomandarea de a limita pe cât de mult posibil deplasările și de a evita locurile aglomerate mai ales pentru persoanele din categoriile vulnerabile pentru a reduce riscul infectării cu noul Coronavirus.


 • Vor fi sancționate persoanele care nu poartă mască ?

Purtarea măștii care acoperă nasul și gura este obligatorie începând cu 15 mai 2020 în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise, potrivit anexei “Măsuri de prevenire și control a infecțiilor aplicabile pe durata stării de alertă”, atașată Hotărârii nr. 24 a CNSSU. Persoanele care nu respectă obligația de a purta mască în spațiile menționate pot fi sancționate contravențional în baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr.396 din 15 mai 2020) raportat la art.65 lit.h, respectiv “nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții“ se sancționează cu amendă între 500 de lei și 2500 de lei.

 • Ce opțiune din declarația pe propria răspundere bifează un locuitor al zonei rurale care se deplasează în altă localitate pentru cumpărături la supermarket, farmacie sau pentru asigurarea unor bunuri pe care nu le poate achiziționa din sat/comună?

În situația în care cetățeanul se deplasează între localități din interiorul zonei metropolitane, nu are nevoie de declarație pe propria răspundere. Dacă asigurarea bunurilor necesare nu poate fi făcută în zona metropolitană, este nevoie de declarația pe propria răspundere, bifată la punctul 11 “alte motive justificate”.

 • Vor mai fi date amenzi pentru nerespectarea deciziilor autorităților cu privire la starea de alertă ?

Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr.396 din 15 mai 2020) definește la Capitolul III “Răspunderi și sancțiuni”, art. 64-70 contravențiile și cuantumul amenzilor pentru nerespectarea actului normativ.

De asemenea, polițiștii aplică legislația în vigoare. Scopul autorităților nu este de a sancționa cetățenii, ci de a limita răspândirea virusului COVID-19. În contextul trecerii la starea de alertă, polițiștii vor acționa în principal pentru îndrumarea cetățenilor cu privire la noile reguli.

 • Dacă un cetățean trebuie să ajungă urgent la bancă în altă localitate, ce bifează pe declarația pe propria răspundere ?

În cazul în care tranzacția bancară nu poate fi efectuată on-line, deplasarea în afara localității se poate face în baza declarației pe propria răspundere, bifând punctul 11 – “alte motive justificate”.

 • Rămâne vreo interdicție valabilă după ora 22:00?

Interdicțiile emise prin hotărârea CNSSU sunt valabile indiferent de intervalul orar și nu sunt diferite pentru intervalul post 22.00.

 • Persoanele care vor sta în aceeași locuință cu cineva venit din afara țării vor trebui să intre și ele în izolare 14 zile ?

Potrivit Hotărârii CNSSU nr.24 și anexei atașate, pentru toate persoanele care au călătorit în străinătate și intră pe teritoriul României, se instituie măsura carantinării/izolării la domiciliu împreună cu familia/aparținătorii cu care locuiesc. Există opțiunea carantinei instituționalizate pentru persoanele care au călătorit singure și care nu doresc să-și expună familia.

 • Câte persoane pot participa la evenimentele familiale cu număr limitat de persoane, opțiune care se regăsește la punctul numărul 9 în declarația pe propria răspundere necesară pentru justificarea deplasărilor între localități ?

Dacă evenimentul familial implică o slujbă religioasă în interiorul bisericii (ex: nuntă, botez, înmormântare), numărul maxim de persoane care pot participa este de 16 (punctul 5 (2), lit. a din anexa “Măsuri de prevenire și control a infecțiilor aplicabile pe durata stării de alertă”, atașată Hotărârii nr. 24 a CNSSU).

Dacă slujba se ține în curtea bisericii, numărul participanților NU este limitat, însă se vor respecta măsurile de prevenire și protecție stabilite.

Pentru evenimentele familiale private (ex: aniversări, petreceri, reuniuni de pomenire etc.) desfășurate în spații închise, va fi avut în vedere același număr de persoane (maximum 16 persoane) cu respectarea normelor de igienă și pe cât de mult posibil respectarea distanței fizice.
---

Vezi și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

35204 vizualizari

 • -2 (46 voturi)    
  Psihoza trebuie întreținută (Duminică, 17 mai 2020, 17:38)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  ... îmi imaginez ce bucurie pe pesedei... sunt ca și învingători la alegeri, dar mi-e teamă că nu vor mai avea opoziție.
  • +4 (4 voturi)    
   invingatori la alegeri psd-ii? (Luni, 18 mai 2020, 9:31)

   varavara [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   pe ce motiv? Cu ce s-au destaptat intre timp de anul trecut pana acum? Chiar daca PNL mai pierde voturi nici un om integru nu va vota psd, ci va vota alte partide, de e. USR+.
 • -3 (39 voturi)    
  Parcuri închise după ora 21! (Duminică, 17 mai 2020, 17:52)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Amenzi celor ce freacă duda in parcuri după ora 21.
  Mai lasati-o pe aia cu iubitorii de câini, pisici, sosoi etc.
  Unul nu aduna rahatul de la câini!
  Azi vazut socializare la cocalari in Herastrau?
  Nicun vinovat, nimic!
  • -3 (15 voturi)    
   influențează cu coeficientul (Duminică, 17 mai 2020, 18:33)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui DomnuTrandafir

   radical din pi/2 din aria cercului de gospodine condus de vasilica secondată de vela.
 • +16 (30 voturi)    
  Cu ce anume influenteaza (Duminică, 17 mai 2020, 17:56)

  Mica Sirena a lui Vasile Roaita [utilizator]

  Declaratia rata de raspandire a virusului?
 • +8 (24 voturi)    
  Amenyi stare urgență (Duminică, 17 mai 2020, 17:59)

  ratonel [utilizator]

  Acuma , cel care stă la țară este dezincriminat ! Dacă in sat nu poate să se aprovizioneze , dacă lucrează în afara localității ,scie declarație . Dacă stai la oraș sau într-o zonă metropolitană , poți să umbli și în zona ta si în oraș, dacă stai înt-un sat , srii sau plăteșt ! Care-i logica?
 • +15 (39 voturi)    
  k (Duminică, 17 mai 2020, 18:07)

  cartofiprajiti [utilizator]

  iar amenzi aberante ?!!!! ... care nu vor fi platite niciodata ...pnl la votare tot asa veti fi amendati ...si exclusi din politica
  • -5 (23 voturi)    
   amendati (Duminică, 17 mai 2020, 19:16)

   marc.andre [utilizator] i-a raspuns lui cartofiprajiti

   Chiar daca vine altcineva la guvernare, nu vor avea curajul sa se opuna "trendului" OMS. Masurile restrictive vor fi in continuare la fel de fasciste.
 • +1 (29 voturi)    
  Marea hinghereala continua! (Duminică, 17 mai 2020, 18:29)

  Parzivall [utilizator]

  La fel si Declaratia!!! N-ai boie sa mergi pe strada daca nu scrii pe o foaie de hartie, cashai in comunism!!
  • +4 (16 voturi)    
   Esti dezinformat (Duminică, 17 mai 2020, 20:36)

   Orpheus [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   Nu ai nevoie de declaratie ca sa mergi pe strada
   • +2 (8 voturi)    
    depinde de stradă (Duminică, 17 mai 2020, 23:37)

    Guvid19 [utilizator] i-a raspuns lui Orpheus

    și de unde e amplasată. Nu toată lumea stă în București+Ilfov să aibă aproape trei mii de km pătrați la dispoziție.
   • -2 (8 voturi)    
    Eram alegoric (Luni, 18 mai 2020, 5:06)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Orpheus

    It’s about freedom, daca nu intelegi asta, probabil ca Tu nu meriti freedom!!!
 • +10 (22 voturi)    
  Să înțeleg (Duminică, 17 mai 2020, 18:31)

  nahir [utilizator]

  că ne putem trezi la serviciu cu o inspecție inopinată a poliției, care să verifice dacă în biroul open-space al firmei, cei 30 de angajați poartă mască?
  • +2 (18 voturi)    
   egzact (Duminică, 17 mai 2020, 19:27)

   Mihai Ioan [anonim] i-a raspuns lui nahir

   Da, totul ca sa sa fim in "siguranta". Singurata ati vrut, siguranta aveti.
  • +4 (8 voturi)    
   "miliţiei" (Duminică, 17 mai 2020, 21:33)

   Soarele [utilizator] i-a raspuns lui nahir

   Da, sigur ne putem trezi cu o inspecţie "inopinantă" a miliţiei.
 • -5 (31 voturi)    
  la fel ca termoscanerele (Duminică, 17 mai 2020, 18:35)

  marc.andre [utilizator]

  la fel de ilegale.
  Piperea tocmai demonstreaza ca folosirea termoscanerelor in afara unitatilor sanitare este o ilegalitate.
  Magazine care termoscaneaza (a se citi - injosesc) clientii: Kaufland, Mega Image, LIDL, Metro. Poate mai sunt si altii. Merita boicotati en-gros.
  • +8 (18 voturi)    
   Nu inteleg (Duminică, 17 mai 2020, 20:37)

   Orpheus [utilizator] i-a raspuns lui marc.andre

   Cum te injoseste masurarea temperaturii?
   • -3 (5 voturi)    
    E simplu (Luni, 18 mai 2020, 14:31)

    marc.andre [utilizator] i-a raspuns lui Orpheus

    Orice procedura medicala trebuie facuta de personal calificat, conform legilor in vigoare. Sa pui paznicii sa termoscaneze oamenii, care stau incolonati ca vitele, este injositor. Daca nici asta nu pricepi, e grav.
  • +2 (2 voturi)    
   Profi Cluj (Duminică, 17 mai 2020, 21:57)

   srpc [utilizator] i-a raspuns lui marc.andre

   azi
  • +1 (11 voturi)    
   Piperea e un pacalici , (Duminică, 17 mai 2020, 23:06)

   kokos [utilizator] i-a raspuns lui marc.andre

   sa ne mai scuteasca de parerile lui! Daca ti se ia temoeratura esti injosit???? Wtf???
 • +3 (27 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 17 mai 2020, 18:35)

  [anonim]

 • +7 (25 voturi)    
  Neconstituțional (Duminică, 17 mai 2020, 19:07)

  Costin33 [utilizator]

  Interdicția deplasării în afara localității, fără instituirea carantinei, este neconstituțională!
 • -2 (26 voturi)    
  masca obligatorie? (Duminică, 17 mai 2020, 19:12)

  cucuveauamov [utilizator]

  ne dau autoritatile? sa le cumparam (pe bani)? aa, am inteles.
  • +3 (9 voturi)    
   E suficient sa-ti pui chilotii peste nas si gura (Duminică, 17 mai 2020, 21:50)

   mynickname [utilizator] i-a raspuns lui cucuveauamov

   Sau ciorapii, preferabil dupa ce au fost deja purtati de altii.
 • +7 (17 voturi)    
  Măsuri neconstituționale (Duminică, 17 mai 2020, 19:36)

  Costin33 [utilizator]

  pct 17, alin (3) din Anexa la Hotărârea 24/14.05.2020 nu permite cetățenilor care nu au un loc de muncă și nici veniturile necesare supraviețuirii, să se deplaseze în alte localități pentru a-și căuta de lucru, ceea ce încalcă disp art 22 și art 53 din Constituția României!
  Același pct 17, alin (3) din Anexa la Hotărârea 24/
  14.05.2020 încalcă art 53 din Constituția României întrucât nu respectă principiile proporționalității și al nediscriminării prevăzute expres de legea fundamentală!
  Actul normativ în cauză creează situații de discriminare vădită între cetățenii care locuiesc în localități rurale fără facilități precum magazine alimentare,piețe, farmacii, bănci, locuri de muncă, etc, și cetățenii care locuiesc în localități urbane care se bucură de toate facilitățile!
  Măsura interdicției de deplasare în afara localităților rurale este complet disproporționată!
 • -4 (24 voturi)    
  e hai (Duminică, 17 mai 2020, 19:48)

  Georgiana1995 [utilizator]

  ia sa vad cum ma obliga statul securist sa platesc amenda asta ilegala!
  • +1 (9 voturi)    
   Mda...gandire de cocalar (Duminică, 17 mai 2020, 22:39)

   Seby30 [utilizator] i-a raspuns lui Georgiana1995

   Ne meritam soarta, ne meritam conducatorii. Asa tara, asa popor, asa conducatori....
   • -1 (3 voturi)    
    dap (Luni, 18 mai 2020, 2:15)

    Georgiana1995 [utilizator] i-a raspuns lui Seby30

    prinde-ma
 • +3 (11 voturi)    
  Declaratie (Duminică, 17 mai 2020, 21:11)

  zigzag [utilizator]

  Bai, voi nu stiti sa scrieti sau de ce va vaitati atat cu declaratia aia? Sa va dea statul masti? Pai haine va da? Ca nici dezbracati nu aveti voie sa circulati. Daca vreti sa mergeti cu masina pe contrasens e statul abuziv ca va penalizeaza? Ca si Codul Rurier tot prin OUG e reglementat. Pai asa e neconstitutional si sa te opreasca sa mergi cu 200 km/h prin oras sau sa o iei cu masina pe trotuar, periclitand viata pietonilor. Da' ca va verifica de TBC si de sifilis la angajare nu e neconstitutional? Ca e tot procedura de screening. Pana acum in ce bordei rupt de lume ati trait?
 • 0 (14 voturi)    
  Foarte bine! (Duminică, 17 mai 2020, 22:27)

  Seby30 [utilizator]

  Poporul nostru nu poate fi tinut in frau decat cu amenzi. S-a vazut cat de resposabil sunt romanii. Dupa ce a expirat starea de urgenta toti au navalit in parcuri, terase deschise ilegal, magazine, fantani arteziene etc....Nu merge cum a vrut Ponta. Cica romanul e responsabil. Acum s-a vazut ce responsabili sunt romanii. Gata...cu distractia. Cine nu poarta masca ..AMENDA!!!! Sunt multi supermani gare se plimba prin magazine fara masca, sau pun masca la gat. Astia trebuie amendati!!!!
  • -2 (6 voturi)    
   ha (Luni, 18 mai 2020, 6:55)

   Georgiana1995 [utilizator] i-a raspuns lui Seby30

   ieşi mah acasă cu masca ta
 • +3 (13 voturi)    
  Nădlac, exercițiu pt. ce urmează de luni în țară (Duminică, 17 mai 2020, 23:13)

  Guvid19 [utilizator]

  Vedeți cum procedează la vama Nădlac? Deliberat creează blocaje, să dureze câte zece ore așteptarea, să-ți treacă „pofta” de a ieși/intra din/în țară.

  Eh, fix așa va fi la fiecare ieșire/intrare din orașe/zone metropolitane. Cozi kilometrice ca să verifice organul, ați ghicit, declarația! În caz că vă întrebați la ce folosește.

  Știau că nu pot interzice legal deplasarea liberă a oamenilor între localități și, dacă nu poți interzice legal, ce faci tu stat abuziv cu reflexe autoritare? Inventezi un mecanism birocratic cu aceeași finalitate.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by