​Cele mai scăzute niveluri ale confortului psihic generat de restricțiile impuse de autorități au fost resimțite de tineri și de cei care caută un loc de muncă, arată un studiu realizat de Fundaţia Europeană pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă (Eurofound). Singurătatea apare ca element central al acestui studiu, o cincime dintre tinerii europeni resimțind puternic impactul restricțiilor. România se află în jumătatea inferioară a clasamentului țărilor afectate negativ de măsurile restrictive.

Fara adapost in pandemieFoto: Vanessa Carvalho / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ce mai arată surveyul Eurofound:

  • Impactul asupra percepției stării de singurătate este cel mai ridicat în Franța, la 23% și cel mai scăzut în Finlanda, la 9%.
  • Peste jumătate din europeni sunt îngrijorați de viitorul lor ca urmare a crizei COVID-19, doar 45% se simt optimisti. Cel mai mult a scăzut optimismul în Franța, Belgia, Italia și Grecia.
  • Europenii raportează niveluri de încredere drastic mai scăzute în UE și în guvernele naționale, în special în Franța, Italia și Spania, state ai căror cetățeni își pun întrebări cu privire la acțiunile luate de UE în timpul crizei.
  • Cele mai ridicate niveluri de încredere le prezintă sistemele de asistență medicală. Chiar și țările cele mai afectate de pandemie, cum ar fi Belgia, Italia, Spania și Franța, încrederea în sistemele de asistență medicală este peste media UE și cu mult peste nivelul de încredere în guvernele lor
  • Mai mult de un sfert dintre respondenți din întreaga UE raportează că și-au pierdut locul de muncă fie temporar (23%), fie permanent (5%). Bărbații tineri sunt cei mai afectați. Jumătate din europenii care lucrează au de asemenea timpul de lucru redus (România, Italia, Franța, Cipru și Grecia). Țările nordice au raportat cele mai mici reduceri ale timpului de lucru.
  • Există o incertitudine din ce în ce mai mare în ceea ce privește viitorul joburilor. Cele mai ridicate niveluri de insecuritate ale locului de muncă sunt raportate în statele Europei de Sud-Est, cu 20% în Bulgaria și 15% în Grecia
  • Peste un sfert dintre cei care lucrează de la distanță au copii sub 12 ani, iar 22% dintre ei spun că trebuie să se concentreze asupra a ceea ce au de făcut la muncă mai mult decât alții.
  • Aproape 40% dintre europeni spun că situația lor financiară este mai rea decât înaintea pandemiei - dublul numărului raportat în sondaje înainte de criză. Aproape jumătate indică dificultăți serioase, iar peste jumătate spun că din economiile adunate nu pot trăi mai mult de 3 luni. Situația este și mai dramatică pentru șomeri.
  • Adoptarea de către Guverne a măsurilor pentru susținerea gospodăriilor și întreprinderilor este crucială, deoarece temerile oamenilor cu privire la viitorul lor financiar se adâncesc. Aproape 40% dintre europeni cred că situația lor financiară se va agrava în trei luni. Îngrijorările variază foarte mult între statele membre cu cel mai scăzut nivel de anxietate raportat în Danemarca (10%) și cel mai ridicat în Bulgaria (62%), în special în rândul celor cu vârste cuprinse între 35 și 49 de ani.