Răspunsuri la întrebările despre starea de alertă: Cât sunt amenzile pentru cei care nu poartă mască, câte persoane pot participa la un eveniment familial și ce înseamnă zonă metropolitană

de G.S.     HotNews.ro
Sâmbătă, 16 mai 2020, 15:19 Actualitate | Coronavirus


Coronavirus Romania
Foto: Agerpres
Grupul de Comunicare strategică a răspuns la mai multe întrebări privind starea de alertă, de la cele privind zona metropolitană, la amenzile ce pot fi date și la numărul de persoane care pot participa la evenimentele familiale.

 • Cum se definește zona metropolitană în interiorul căreia cetățenii nu au nevoie de declarație pe propria răspundere pentru a se deplasa ?

Sunt considerate ca făcând parte din zona metropolitană localitățile aflate pe o rază de până la 30 de kilometri față de principalul oraș (conform art.11 din Legea nr. 351/2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional - Secţiunea a IV-a Reţeaua de localităţi). Totodată, se va considera zonă metropolitană Municipiul București și întreg teritoriul județului Ilfov.

 • Persoanele peste 65 de ani au vreo restricție de a ieși din casă sau vreun interval orar pe care trebuie să îl respecte?

Hotărârea CNSSU nr. 24 cu privire la declararea stării de alertă nu restricționează deplasarea persoanelor de peste 65 de ani. Acestea pot părăsi domiciliul în orice interval orar doresc. Rămâne însă valabilă recomandarea de a limita pe cât de mult posibil deplasările și de a evita locurile aglomerate mai ales pentru persoanele din categoriile vulnerabile pentru a reduce riscul infectării cu noul Coronavirus.

 • Declarația pe propria răspundere necesară pentru justificarea deplasării între localități poate fi scrisă și de mână ?

Declarația pe propria răspundere necesară pentru justificarea deplasării între localități poate fi scrisă și de mână cu respectarea elementelor din formularul tip dat publicității. În cazul în care o nouă deplasare respectă același traseu menționat în declarația pe propria răspundere, atunci aceasta poate fi refolosită și în alte zile, tăind cu o linie data precizată inițial și completând noua dată aferentă zilei în care are loc deplasarea.

 • Vor fi sancționate persoanele care nu poartă mască ?

Purtarea măștii care acoperă nasul și gura este obligatorie începând cu 15 mai 2020 în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă și în alte spații închise, potrivit anexei “Măsuri de prevenire și control a infecțiilor aplicabile pe durata stării de alertă”, atașată Hotărârii nr. 24 a CNSSU. Persoanele care nu respectă obligația de a purta mască în spațiile menționate pot fi sancționate contravențional în baza Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr.396 din 15 mai 2020) raportat la art.65 lit.h, respectiv “nerespectarea de către persoane fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții“ se sancționează cu amendă între 500 de lei și 2500 de lei.

 • Ce opțiune din declarația pe propria răspundere bifează un locuitor al zonei rurale care se deplasează în altă localitate pentru cumpărături la supermarket, farmacie sau pentru asigurarea unor bunuri pe care nu le poate achiziționa din sat/comună?

În situația în care cetățeanul se deplasează între localități din interiorul zonei metropolitane, nu are nevoie de declarație pe propria răspundere. Dacă asigurarea bunurilor necesare nu poate fi făcută în zona metropolitană, este nevoie de declarația pe propria răspundere, bifată la punctul 11 “alte motive justificate”.

 • Vor mai fi date amenzi pentru nerespectarea deciziilor autorităților cu privire la starea de alertă ?

Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr.396 din 15 mai 2020) definește la Capitolul III “Răspunderi și sancțiuni”, art. 64-70 contravențiile și cuantumul amenzilor pentru nerespectarea actului normativ.

De asemenea, polițiștii aplică legislația în vigoare. Scopul autorităților nu este de a sancționa cetățenii, ci de a limita răspândirea virusului COVID-19. În contextul trecerii la starea de alertă, polițiștii vor acționa în principal pentru îndrumarea cetățenilor cu privire la noile reguli.

 • Se redeschid sălile de lectură din biblioteci ?

Această variantă este în prezent în analiza autorităților, urmând ca o decizie să fie comunicată în perioada următoare. Activitățile bibliotecilor sunt permise în perioada stării de alertă, potrivit Hotărârii CNSSU nr.24 și anexei atașate, în condițiile respectării normelor de prevenție și protecție și cu respectarea recomandărilor INSP.

 • Se redeschid clinicile private ?

Clinicile private au avut în timpul stării de urgență și vor continua să aibă și în timpul stării de alertă același statut cu spitalele/clinicile de stat.

 • Dacă un cetățean trebuie să ajungă urgent la bancă în altă localitate, ce bifează pe declarația pe propria răspundere ?

În cazul în care tranzacția bancară nu poate fi efectuată on-line, deplasarea în afara localității se poate face în baza declarației pe propria răspundere, bifând punctul 11 – “alte motive justificate”.

 • Rămâne vreo interdicție valabilă după ora 22:00?

Interdicțiile emise prin hotărârea CNSSU sunt valabile indiferent de intervalul orar și nu sunt diferite pentru intervalul post 22.00.

 • Persoanele care vor sta în aceeași locuință cu cineva venit din afara țării vor trebui să intre și ele în izolare 14 zile ?

Potrivit Hotărârii CNSSU nr.24 și anexei atașate, pentru toate persoanele care au călătorit în străinătate și intră pe teritoriul României, se instituie măsura carantinării/izolării la domiciliu împreună cu familia/aparținătorii cu care locuiesc. Există opțiunea carantinei instituționalizate pentru persoanele care au călătorit singure și care nu doresc să-și expună familia.

 • Câte persoane pot participa la evenimentele familiale cu număr limitat de persoane, opțiune care se regăsește la punctul numărul 9 în declarația pe propria răspundere necesară pentru justificarea deplasărilor între localități ?

Dacă evenimentul familial implică o slujbă religioasă în interiorul bisericii (ex: nuntă, botez, înmormântare), numărul maxim de persoane care pot participa este de 16 (punctul 5 (2), lit. a din anexa “Măsuri de prevenire și control a infecțiilor aplicabile pe durata stării de alertă”, atașată Hotărârii nr. 24 a CNSSU).

Dacă slujba se ține în curtea bisericii, numărul participanților NU este limitat, însă se vor respecta măsurile de prevenire și protecție stabilite.

Pentru evenimentele familiale private (ex: aniversări, petreceri, reuniuni de pomenire etc.) desfășurate în spații închise, va fi avut în vedere același număr de persoane (maximum 16 persoane) cu respectarea normelor de igienă și pe cât de mult posibil respectarea distanței fizice.

 • În legea aprobată de Parlament există o prevedere care permite redeschiderea teraselor. Se deschid terasele în perioada stării de alertă ?

Terasele rămân închise în perioada stării de alertă, potrivit Hotărârii nr. 24 a CNSSU și anexei atașate. Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 (publicată în Monitorul Oficial nr.396 din 15 mai 2020) prevede la articolul 8, alin. 2 posibilitatea deschiderii teraselor, nu obligația.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

41251 vizualizari

 • 0 (28 voturi)    
  Radio Erevan (Sâmbătă, 16 mai 2020, 15:46)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Terasele care pot fi deschise conform Legii 55/2020 rămân închise.
 • +17 (33 voturi)    
  La metrou (Sâmbătă, 16 mai 2020, 15:47)

  Alexa.99. [utilizator]

  am vazut paznicii de la intrare oprind oamenii care nu au masti, acestia le ziceau ca n-au avut bani de masca sau ca au uitat-o acasa si ii lasau sa intre.
  Doar la anumite statii sunt si politisti dar in rest...nu are nimeni ce le face. Nesimtire si lipsa de responsabilitate. Noi avem masti ca sa-i protejam si pe ei, dar ei ne pun pe noi la risc.
  Niste oameni de nimic.
  • -24 (42 voturi)    
   si tu crezi (Sâmbătă, 16 mai 2020, 16:20)

   TrickyWicky [utilizator] i-a raspuns lui Alexa.99.

   daca eu am virusul si stranut prin masca aia de 2 lei tu nu ai sa te infectezi daca esti imunodefiecient??
   Trebuie sa fiti porsuti rau sa credeti mizeria asta initiata de asa zisii specialisti
   • -5 (13 voturi)    
    chiar (Sâmbătă, 16 mai 2020, 22:43)

    spy [utilizator] i-a raspuns lui TrickyWicky

    guvernul a dat un comunicat acum o luna ca mastile sint ineficiente, plus ca daca am masca de ce sa mai pastrez 2 m? inseamna ca e zero barat
  • -4 (8 voturi)    
   tu-te (Duminică, 17 mai 2020, 3:49)

   aero [utilizator] i-a raspuns lui Alexa.99.

   la dracu! ce prost propagandist! Poate masca.. imbolnaveste, fraiere!... de nervi... Ia batista, ..foloseste-o si vei fi si mai protejat decat chinezii..
 • +8 (8 voturi)    
  La punctul 8 (Sâmbătă, 16 mai 2020, 15:55)

  nick24 [utilizator]

  Ciclism, drumetie
  Se poate lua mașina până la locul de drumetie sau plimbare cu bicicleta?
  De exemplu plec din Bucuresti cu mașina și fac o drumetie pe munte la Sinaia.
  Sau plec cu bicicletele în/pe masinâ din Bucuresti la Bran și acolo fac plimbări cu bicicletele în zonă.
  • +1 (3 voturi)    
   Se poate. (Sâmbătă, 16 mai 2020, 20:02)

   kokos [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   .
 • +11 (11 voturi)    
  asta e tare cu terasele (Sâmbătă, 16 mai 2020, 16:05)

  alfa1 [utilizator]

  posibilitatea deschiderii teraselor, nu obligatia. Deci pregatiti-va , dupa ce vor fi de acord, toate terasele vor fi obligatoriu deschise altfel jar mananca restaurantele...inteligenta tipic romaneasca.
 • +4 (8 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 16 mai 2020, 16:16)

  [anonim]

 • -16 (36 voturi)    
  cu ce drept se ia (Sâmbătă, 16 mai 2020, 16:18)

  TrickyWicky [utilizator]

  temperatura la oamnei folosind termoscanere?
  Ce minzerie mai este si asta??
  • +12 (18 voturi)    
   nu ti-o ia nimeni (Sâmbătă, 16 mai 2020, 19:44)

   nonyx [utilizator] i-a raspuns lui TrickyWicky

   daca o ai, sa fii sanatos. ramai cu ea.
  • +1 (7 voturi)    
   Vrei sa bagi in gura sau (Duminică, 17 mai 2020, 3:24)

   Zaph [utilizator] i-a raspuns lui TrickyWicky

   In alta parte un termometru clasic cand mergi la ANAF sau la Primarie, de ex? E ca sa se stabileasca faptul ca ai sau nu temperatura fara sa puna mana pe tine, sau sa-ti bage termometrul pe undeva, pe care ar trebui si sa il sterilizeze dupa fiecare folosire. nu te iradiaza sau inseamna nimeni cu 666, fii fara grija.
  • 0 (0 voturi)    
   "termoscanner" (Marţi, 19 mai 2020, 23:38)

   zgubilitix [utilizator] i-a raspuns lui TrickyWicky

   "termoscanner" e doar o denumire mai pretentioasa pentru un termometru modern, care citeste temperatura instantaneu, fara a intra in contact direct cu persoana, rapid si igienic. that's all. am si eu asa ceva acasa, nu e nici macar ceva scump in schimb este rapid.

   desi mi se pare un pic aiurea asta cu temperatura si nu neaparat relevanta (cred ca cel mai probabil daca ai temperatura ai altceva, nu covid si, de asemenea, sunt mai multe sanse sa ai covid asimptomatic si deci fara febra), totusi suntem intr-o situatie de criza majora, asa ca orice masura care poate reduce cat de cat riscul trebuie aplicata, chiar daca ne pare o incalcare a drepturilor.

   asta e, renuntam un pic la confort, la coada-n sus ca sa fie bien si sa nu fie rau, vorba aia.

   in rest, grija mare la 5G, cipuri, 666 si alte din astea :)))
 • -1 (33 voturi)    
  stocuri (Sâmbătă, 16 mai 2020, 16:31)

  thebblack [utilizator]

  pe perioada starii de urgenta puyteai umbla bine mersi (daca aveai o tidula) pe oriunde fara masca.

  acum ca s-a relaxat situatia, e doar alerta, nu mai e voie fara masca. ce s-a intamplat baieti? v-au ramas stocuri nevandute?
  • +11 (15 voturi)    
   măști au cu 15 lei la Crataegus Pharma din Huşi (Sâmbătă, 16 mai 2020, 19:34)

   Guvid19 [utilizator] i-a raspuns lui thebblack

   Dar fără bon fiscal. Întreabă de Rodica Tătaru, zi-i că vii din partea lui Neluțu.
  • +2 (4 voturi)    
   Au fost destule consilii locale (Duminică, 17 mai 2020, 3:26)

   Zaph [utilizator] i-a raspuns lui thebblack

   care au declarat obligatorie masca in oras sau intregul judet de vreo 2 luni, si la interior, si pe strada.
  • +1 (3 voturi)    
   asteptari (Duminică, 17 mai 2020, 9:29)

   thebblack [utilizator] i-a raspuns lui thebblack

   eu astept primul .... hai sa zicem cetatean, care va constata ca ce ii era interzis pana acum (sa intre in "spatii inchise" cu fata acoperita) nu numai ca nu mai e interzis, ba e chiar obligatoriu. cand vor apare primele furtisaguri din supermarketuri? primele case de schimb? primele banci? :D o sa dispara aberatia asta urgent in momentul ala.
   • 0 (0 voturi)    
    Din magazine se fura permanent (Luni, 18 mai 2020, 18:13)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui thebblack

    Crezi ca magazinele tin paznicii angajati de florile marului?
  • +1 (1 vot)    
   Pe perioada starii de urgenta ... (Luni, 18 mai 2020, 18:12)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui thebblack

   ... din cauza declaratiei se presupune ca umbletul de persoane era mai redus, si sansele de transmitere a bolii erau mai mici.

   In plus, cum virusul asta e nou, apar in permanenta informatii si studii noi. Se stia ca masca e eficienta si la vremea aia, da' nu se stia cat de eficienta. Intre timp au studiat unii problema. Studiul e mediatizat aici: https://www.thejakartapost.com/life/2020/05/18/hamster-tests-show-masks-reduce-coronavirus-spread-scientists----------.html

   Pe baza studiului aluia, a parametrilor experimentali din studiu si unor ipoteze de distantare sociala (pastrarea distantei de doi metri intre oameni) au facut altii calculul ca daca toti umbla fara masca numarul de infectii e probabil de peste 60 de ori mai mare decat daca toti umbla cu masca.

   Imagineaza-ti ce-ar fi fost sa avem azi zece mii de infectati in loc de 165. Cam aia e diferenta dintre purtat masca si nepurtat masca. Si aprinde o lumanare la biserica, la vii, pentru cei ce umbla cu masca, protejandu-ti in felul asta si tie sanatatea.
 • +3 (23 voturi)    
  sper (Sâmbătă, 16 mai 2020, 16:56)

  dacianus [utilizator]

  ca domnul Presedinte si Premierul sa poarte masca pe tot timpul urmatoarelor declaratii,...sa-i vad cum se simt..
 • +4 (10 voturi)    
  intrebare (Sâmbătă, 16 mai 2020, 18:06)

  gt1234 [utilizator]

  Un copil minor de peste 16 ani ce trebuie sa scrie pe declaratie daca vrea sa plece in vacanta la bunici aflati in alta localitate?
 • +7 (11 voturi)    
  Iar lasa la aprecierea lui Garcea (Sâmbătă, 16 mai 2020, 18:31)

  xrogo [utilizator]

  cuantumul amenzii, de la 500 lei la 25000 e cale lunga, haosul juridic continua, cum adica, fara masca nu este stabilita o amenda anume?
 • +10 (16 voturi)    
  un hohot de râs a cutremurat universul (Sâmbătă, 16 mai 2020, 19:56)

  Guvid19 [utilizator]

  ”Scopul autorităților nu este de a sancționa cetățenii, ci de a limita răspândirea virusului COVID-19.”

  Asta e gluma deceniului.
  • +4 (6 voturi)    
   m-am saturat (Luni, 18 mai 2020, 13:43)

   ipsilon [utilizator] i-a raspuns lui Guvid19

   COVID-19 e numele BOLII, adica Coronavirus Disease, pe micutz il cheama SARS-CoV2 .... offf
   • 0 (0 voturi)    
    scuze,prefer covid (Luni, 18 mai 2020, 19:16)

    di livio [utilizator] i-a raspuns lui ipsilon

    se potrive tare bine cu Lucovid...sars nu se potrive cu nica...poate cu sas, sas cov6...case
   • 0 (0 voturi)    
    e corect (Joi, 21 mai 2020, 23:19)

    hemostatic [utilizator] i-a raspuns lui ipsilon

    Este rezonabil si asa, daca prin "virusul covid-19" intelegi "virusul care da covid-19". Asta mai ales stiind ca doar SARS-CoV-2 da covid.
    Sa nu fim pedanti. :)
 • 0 (4 voturi)    
  zone metropolitane ? (Sâmbătă, 16 mai 2020, 21:53)

  Laura21 [utilizator]

  Cum vine treaba asta cu zona metropolitana ?
  Într-un studiu al Bancii Mondiale, se arata ca avem 22 de zone metropolitane organizate pe lege in tara noastra. Unul posteaza pe Facebook ca se poate considera zona metropolitana si un oras care nu este in lista celor 22 mentionate mai sus si comunele invecinate acestuia. Ce ziceți ?
 • +6 (12 voturi)    
  Gratuita! (Duminică, 17 mai 2020, 3:28)

  Namaste [utilizator]

  Daca masca e obligatorie, atunci sa fie distribuita gratuit!
  • 0 (4 voturi)    
   Si carnetul de conducere e oblicatoriu! (Duminică, 17 mai 2020, 9:23)

   taro [utilizator] i-a raspuns lui Namaste

   trebuie distribuit gratuit.
  • -2 (2 voturi)    
   Si hainele-s obligatorii, ... (Luni, 18 mai 2020, 18:14)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Namaste

   ... si de-aia tot ti le cumperi singur.
  • -1 (1 vot)    
   si scoala e obligatorie (Marţi, 19 mai 2020, 23:39)

   zgubilitix [utilizator] i-a raspuns lui Namaste

   si scoala e obligatorie in Romania si uite rezultatele...
 • 0 (0 voturi)    
  Lege tipic romaneasca.. (Miercuri, 20 mai 2020, 16:26)

  abcabc [utilizator]

  Asadar nu exista limita cati se pot strange in curtea bisericilor (sute, mii, zeci de mii), insa daca vorbim de terase cu maxim 100 de scaune distantate.. "Doamne fereste!" Intelegeti de ce? Biserica e cheia electorala.. Nu e o grija fata de populatie, ci fata de ei.. Totul e vopsit frumos pt. stiri..


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by