Peste 100 de persoane s-au adunat vineri seara în Piața Victoriei pentru a protesta. Scopul protestului nu este clar, însă a fost promovat intens pe Facebook de pagina Frontul Civic Unit, care militează pentru imunizare naturală, și de mai mulți oameni care se declară împotriva vaccinurilor.

HotNews.roFoto: Hotnews

De asemenea, protestul este suținut de persoane promovate intens de propaganda rusă.

21:10Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretarul de stat în MAI Raed Arafat, a declarat vineri seară că acţiuni precum cea din Piaţa Victoriei, unde în jur de două sute de persoane protestează, "sunt riscante pentru societate", potrivit Agerpres. "Au apărut astfel de demonstranţi şi în Germania şi în alte părţi. Oameni care s-au ghidat după reţelele de socializare, după manipulare şi dezinformare. După oameni care veneau şi ziceau că ei pot dovedi că e o conspiraţie mondială şi nu există virus", a declarat Raed Arafat la Europa FM.

21.00 Protestatarii spun că se vor reîntoarce sâmbătă pentru o nouă adunare în Piața Victoriei.

19: 40 La protest se află și George Simion, un activist unionist controversat, care a intrat în conflict cu maghiarii, la Cimitirul din Valea Uzului.

19:30 A fost și protestatarul Marian Moroşanu, cunoscut sub numele de „Ceauşescu”, însă a fost extras din mulțime de jandarmi, provocând scandal.

19:15S-au strâns circa 300 de persoane în Piața Victoriei.

19:05Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Alexandru Iacob, adunarea publică este ilegală, însă Jandarmeria încearcă gestionarea situaţiei fără a avea incidente, scrie Agerpres.

18:50Un protest asemănător a avut loc în urmă cu o zi, în Bulgaria, la inițiativa unui partid pro-rus.În jur de 2.000 de susţinători ai unui partid ultranaţionalist şi pro-rus bulgar au mărşăluit joi prin centrul Sofiei, acuzând guvernul pentru restricţiile impuse în combaterea epidemiei de COVID-19, potrivit Agerpres.

Pe pagina de Facebook a Frontului Civic Unit se află mesaje precum "Imunizare natuală, NU carantină socială" sau "Pandemia ne-a arătat că #toatepartideleaceeașimizeri". Unii dintre cei care au promovat protestul nu cred în existența virusului, susținând că este o conspirație mondială. Participanții la protest îndeamnă ca zilele următoare să se adune și mai mulți.

Printre cei care susțin protestul se află persoane precum Iulian Capsali și Iosefina Pascal, promovate intens de site-ul rusesc Sputnik. Culmea este că în martie, Iulian Capsali a anunțat că unul dintre băieții săi a fost depistat cu Covid-19, motiv pentru care a intrat în carantină întreaga familie.

La protest participă Adrian Severin, fost europarlamentar, și Bogdan Stanoevici, candidat la alegerile prezidenţiale.

Protestul are loc în ciuda interdicției de a organiza adunări publice mari pe perioada stării de alertă. Participanții la protest nu poartă mască.