Bulgaria va permite redeschiderea mall-urilor începând de luni în cadrul efortului de a relaxa restricţiile impuse în urmă cu două luni pentru a opri răspândirea noului coronavirus, a anunţat vineri premierul Boiko Borissov, potrivit Reuters, citată de Agerpres.

BulgariaFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

La 14 martie, guvernul a introdus starea de urgenţă, care a impus interdicţii de călătorie, închiderea şcolilor, restaurantelor şi a centrelor comerciale şi a determinat numeroase firme să-şi limiteze sau să-şi oprească operaţiunile din cauza restricţiilor sau a cererii reduse.

Autorităţile bulgare au început să relaxeze din restricţii la sfârşitul lunii aprilie, însă au continuat să implementeze măsuri sociale stricte pentru a preveni răspândirea comunitară extinsă a SARS-CoV-2.

Bulgaria, o ţară cu o populaţie de sub 7 milioane de locuitori, va menţine măsura distanţării sociale în spaţiile publice şi va continua să îşi ţină graniţele închise.

După întâlnirea cu Asociaţia retailerilor din Bulgaria, premierul a fost de acord ca toate magazinele din centrele comerciale din întreaga ţară îşi reia operaţiunile începând de luni.

Decizia vine la o zi după ce Asociaţia patronatelor din domeniul industriei (BIA) îşi exprimase îngrijorarea că nu a fost stabilită nicio dată pentru redeschiderea centrelor comerciale.

Potrivit BIA, circa 300.000 de persoane lucrează în sectorul de retail din Bulgaria.

De asemenea, Bulgaria intenţionează să reducă Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) pentru restaurante şi cantine la 9%, de la 20%, începând din 2021, pentru a ajuta industria ospitalităţii să îşi revină după pandemia de coronavirus.

Guvernul de la Sofia a închis toate restaurantele, barurile şi cafenelele începând de la mijlocul lunii martie pentru a ţine sub control pandemia. La începutul lunii mai, autorităţile au relaxat parţial restricţiile, permiţând servirea clienţilor în grădini sau terase.

"Vom face o excepţie pentru voi, pentru că sectorul este închis în urma ordinelor noastre", a declarat Borissov, după o întâlnire cu reprezentanţii asociaţiilor restaurantelor şi hotelurilor. "Aceasta poate fi o măsură care poate da bune rezultate pe termen lung. Totul este acum în mâinile voastre", a adăugat premierul bulgar.

Într-o postare pe Facebook, Borissov a precizat că TVA redus pentru restaurante ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2021.

Propunerea ar urma să fie înaintată Parlamentului de partidul GERB al premierului Borissov în cursul zilei de marţi.

Hotelurile din Bulgaria beneficiază deja de o Taxă pe Valoarea Adăugată de 9%, mai transmite Agerpres.

Vineri, ţara înregistra 2.138 de cazuri confirmate de COVID-19, dintre care 102 s-au soldat cu decese.