Legea privind acordarea de sporuri personalului medical aflat în prima linie a luptei de combatere a epidemiei a fost promulgată

de DG     HotNews.ro
Vineri, 15 mai 2020, 13:19 Actualitate | Coronavirus


Test coronavirus in Romania
Foto: pixabay.com
Legea pentru recunoaşterea meritelor personalului medical aflat în prima linie a luptei cu epidemia de coronavirus a fost promulgată vineri de președintele Klaus Iohannis. Legea prevede acordarea unor sporuri de 30% din salariul de bază, pentru perioada stării de urgență și trei luni de la încetarea stării de urgență.

Legea reglementează acordarea unor drepturi acestor angajaţi, precum şi urmaşilor celor care au decedat din cauza îmbolnăvirii cu coronavirus.

Personalul medical prevăzut în actul normativ care execută, conduce sau coordonează misiuni şi sarcini de serviciu în condiţii de pericol deosebit beneficiază pe perioada stării de urgenţă, precum şi pentru o perioadă de 3 luni de la data încetării stării de urgenţă de un spor de până la 30%, calculat la salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie.

”În semn de recunoaştere a meritelor personalului medical participant la acţiuni medicale împotriva COVID-19 se instituie ziua de 11 martie ca Ziua personalului medical", se arată în actul normativ.

Prin personal medical care participă la acţiuni medicale împotriva COVID-19 se înţelege personalul de specialitate medico-sanitar şi personalul auxiliar sanitar din unităţi sanitare, din farmacii comunitare, din cabinete de medicină de familie, din cabinete de medicină dentară, precum şi din cadrul altor furnizori de servicii medicale sau de asistenţă socială, implicat direct în acţiuni şi misiuni legate de prevenirea, gestionarea şi combaterea infecţiilor cu COVID-19.

Din această categorie mai fac parte cadrele militare - paramedici şi personal medical - din structurile aflate în coordonarea/ coordonarea operaţională a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, personalul cu pregătire paramedicală din cadrul echipajelor SMURD specializate în acordarea primului-ajutor calificat, tot personalul din cadrul spitalelor care asigură asistenţa medicală pacienţilor testaţi pozitiv, precum şi din spitalele de suport pentru pacienţii testaţi pozitiv sau suspecţi.

Urmaşi ai personalului medical decedat ca urmare a participării la acţiuni medicale împotriva COVID-19 sunt consideraţi copiii acestuia şi soţul supravieţuitor.
 • La decesul unei persoane dintre cele prevăzute mai sus, Ministerul Sănătăţii sau, după caz, ministerele cu reţea sanitară proprie, acordă familiei acesteia sau persoanei care a suportat cheltuielile ocazionate de deces, după caz, un ajutor suplimentar în cuantum egal cu de două ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
 • Urmaşii personalului medical decedat în urma complicaţiilor medicale cauzate de infectarea cu coronavirus beneficiază de următoarele drepturi: dreptul la pensie de urmaş până la împlinirea vârstei de 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile într-o formă de învatamânt organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, pensie de urmaş egală cu 75% din salariul de bază/solda de funcţie/salariul de funcţie avut/avută de personalul medical prevăzut la data decesului.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2879 vizualizari

 • -1 (3 voturi)    
  De asta ne sunt ridicati in slavi? (Vineri, 15 mai 2020, 13:27)

  Lok [utilizator]

  Campanie de pre-damage control.
 • 0 (2 voturi)    
  recompensa pentru eroii pandemiei (Vineri, 15 mai 2020, 15:34)

  eucomentez [utilizator]

  Cadrele medicale primesc ca recompensa "ziua cadrelor medicale", ungurii "ziua trianonului", populatia a primit "lumina de paste", iar politistii primesc pentru meritele lor dublarea salariilor in mijlocul crizei economice, pe langa alte beneficii: pensionare la 45 de ani cu pensii speciale.

  Avem un guvern de r@hat.
 • -1 (1 vot)    
  Recunoasterea meritelor (Vineri, 15 mai 2020, 19:08)

  Ibit [utilizator]

  Campanie electorala ????????????


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by