Toate statele membre UE și Marea Britanie care au primit măști prin intermediul achizițiilor efectuate de către Comisia Europeană din China sunt rugate să raporteze rezultatele unor posibile verificări adiționale la loturile primite, după ce Polonia și Olanda s-au plâns cu privire la calitatea slabă a echipamentelor distribuite, ceea ce a dus la oprirea livărilor. Reamintim că și România a primit pe 12 mai 158.000 de măști protecție de la CE.

Masti de protectieFoto: Profimedia Images/Vladimir Smirnov/TASS

Comisia Europeană a suspendat livrarea măștilor către statele membre, după ce Polonia și Olanda s-au plâns cu privire la calitatea slabă a loturilor primite.

Potrivit Comisiei Europene, comisarul Stella Kyriakidou a cerut informarea tuturor statelor membre și a Regatului Unit care au primit prima tranșă de echipamente de protecție, respectiv 1,5 milioane de măști medicale, cu privire la îngrijorările legate de calitatea măștilor.

”Statele membre și Regatul Unit au fost rugate să transmită rezultatele unor posibile verificări adiționale pe care le-ar fi făcut. Evident, am suspendat viitoarele livrări până sunt clarificate aceste îngrijorări”, arată un purtător de cuvânt al CE pentru HotNews.

Potrivit purtătorului de cuvânt, dacă într-adevăr măștile nu respectă toate specificațiile din contract (KN95, care este aproximativ echivalentul standardului european pentru FFP2), departamentul juridic al CE va lua măsuri legale și se va asigura ca fondurile UE să fie recuperate.

Reamintim că 158.000 de măști de protecție au ajuns pe 12 mai în România prin intermediul achizițiilor efectuate de către Comisia Europeană, potrivit Ministerului Sănătății.