Consultaţiile medicale date de medicii de familie sau în ambulatoriul de specialitate vor putea fi acordate în continuare la distanţă şi se va putea face decontarea acestor servicii fără folosirea cardului de sănătate în perioada stării de alertă, a anunţat, joi, vicepremierul Raluca Turcan.

Consultatii medicale onlineFoto: Flickr/ Marco Verch

Ea a precizat că a fost adoptată o ordonanţă de urgenţă privind măsurile în domeniul sănătății pentru starea de alertă.

"Se vor aloca sume suplimentare pentru decontarea cu prioritate a concediilor medicale pentru persoanele aflate în carantină şi cele infectate cu COVID-19. Aceasta este o problemă care a apărut şi necesită o rezolvare prin prelungirea măsurilor deja luate pe perioada stării de urgenţă", a spus Turcan.

Potrivit acesteia, consultaţiile medicale acordate de medicii de familie şi în ambulatoriul de specialitate vor putea fi acordate în continuare la distanţă, utilizând orice mijloace de comunicare şi, de asemenea, se va putea face decontarea acestor servicii fără folosirea fizică a cardului de sănătate.

De asemenea, serviciile medicale şi medicamentele pentru tratarea COVID-19 se acordă tuturor persoanelor de pe teritoriul României - şi celor asigurate, şi celor neasigurate.

"În plus, serviciile medicale de asistenţă medicală primară acordate în ambulatoriul de specialitate vor fi decontate la nivelul activităţii efectiv realizate", a mai spus Turcan, menţionând că există cadrul necesar pentru suplimentarea resurselor în situaţie de creştere a numărului de spitalizări, de solicitare a creşterii serviciilor medicale.